Új DRAM-üzem létesítését fontolgatja az Elpida

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 2. 09:38
A japán chipgyártó Elpida Memory Inc. bejelentette, a jövő év elejéig döntést hoz egy új DRAM memória-chip gyártó üzem felépítéséről.
A világ ötödik legnagyobb DRAM-gyártójaként számon tartott Elpida vezérigazgatója, Yukio Sakamoto egy sajtókonferencián elmondta, hogy még nem döntötték el, az új üzemet Japánban vagy külföldön építsék-e fel, a szóba került helyszínek között említette Tajvant, Kínát és Szingapúrt is.

Annak érdekében, hogy megerősíthesse jelenlétét a világ DRAM-piacán, az Elpida több mint 300 milliárd jent kíván fordítani arra, hogy 2009 márciusáig csaknem megkétszerezze, 100 ezerre növelje a havonta gyártott 300 miliméteres szilíciumkorongok számát.

Az Asahi japán napilap már a múlt hónapban megszellőztette, hogy az Elpida valószínűleg Tajvant választja az új üzem helyszínének, és a beruházás értéke elérheti az 500 milliárd jent is. A lap szerint elsősorban adózási szempontok szólnak a tajvani döntés mellett, és már azt is tudni vélték, hogy közös vállalat létesülne az Elpida ottani gyártó partnerével, a Powerchip Semiconductor Corp.-nel.