PayPass Európában

forrás Prim Online, 2006. augusztus 2. 11:21
A MasterCard Worldwide Európában elsőként a törökországi Garanti Bankkal közösen vezeti be MasterCard PayPass technológiát. A Garanti Bank 25 000 bankkártyát lát el MasterCard PayPass technológiával, melynek elfogadásáról már meg is állapodtak a Starbucks, a Burger King, valamint a Törökország legnagyobb mozihálózatát üzemeltető CineBonus vállalatokkal.
A MasterCard PayPass kényelmes, gyors és biztonságos alternatívát kínál a kisebb összegű tranzakciók lebonyolításához. A kártyabirtokosoknak így az alacsonyabb összegű vásárlásoknál nem kell aláírniuk a vásárlást igazoló bizonylatot, és arra sincs szükség, hogy a pénztáros a kártyaelfogadó terminálon áthúzva ellenőrizze a bankkártyát. A PayPass technológiával a MasterCard ügyfeleinek csak oda kell érinteniük a kártyát a leolvasóhoz, és már kész is a fizetés.

A MasterCard adatai szerint a PayPasst használók átlagosan 20 dollárt költenek egy-egy hitel- vagy betéti kártyán végzett tranzakció során. Az adatokból az is kiderül, hogy a kártyabirtokosok 18%-kal gyakrabban veszik elő a plasztikot, ha az PayPass alkalmazásokra is képes.

Jelenleg a világ tíz országában fut PayPass-hez kapcsolódó program. PayPass programok beindítása és tesztelése folyik többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Libanonban, Malajziában, Ausztráliában, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken.

A legfrissebb adatok szerint (2006. II. negyedév) közel 10 millió PayPass kártya és eszköz van forgalomban, és világszerte közel 32 ezer elfogadóhelyen fizethetünk a MasterCard érintés nélküli technológiája segítségével (főbb elfogadók: McDonald's, a 7 Eleven, a CVS, a Duane Reade, a Sheetz és a Regal Entertainment Group). A PayPass nem csupán a kiskereskedők közt talált kedvező fogadtatásra, a technológia bizonyítottan népszerű a sportlétesítményeket üzemeltetők körében is, így a PayPass kártyákat már több nemzetközi futball- és baseballstadionban és számos golfeseményen is elfogadják.