5,2 milliárd dolláros beruházással épít új üzemet a Toshiba és SanDisk

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 7. 08:25
A Toshiba és a SanDisk összességében mintegy 600 milliárd jent (5,2 milliárd dollárt) készül beruházni, hogy az egyre növekvő kereslet kielégítésének szándékával felépítsenek egy új, flash-memóriákat gyártó üzemet Japán nyugati részén.
Az elektronikai készülékekben - többek között hordozható zenelejátszókban, mobiltelefonokban és memóriakártyákban – felhasznált NAND flash memóriák kereslete világszerte hatalmas ütemben növekszik.

A Toshiba, a világ ötödik legnagyobb chip-gyártója és a SanDisk, a memóriakártyák vezető szállítója, az első ütemben, 2008 márciusáig mintegy 300 milliárd jent költ majd az új üzem létrehozatalára. A termelés a várakozások szerint 2007 október-decemberi negyedévében megindul majd - ekkor még csak havi 2500 szilíciumlemez gyártásával; egy évvel később már havi 67500 lemezt gyártanak majd. Az üzem maximális gyártási kapacitása 150 ezer lemez lesz; a gyártás során az élenjáró 56 nanométeres technológiát alkalmazzák.

A Toshiba jelenleg a világ második legnagyobb szállítója a NAND típusú flash memóriachipeknek - az élen a Samsung Electronics Co. Ltd. áll - az iSuppli adatai szerint a piac mintegy 49 százalékát birtokolja, a Toshiba részesedése 25 százalék, 15 százaléka van a Hynix Semiconductor Inc.-nek; a Toshiba nemrégiben közzé tett negyedéves profitját éppen az e termék iránti hatalmas kereslet javította.

A NAND flash chipek képesek az adatok megőrzésére az áramellátás kikapcsolása után is, így ideális tárolóeszközei a hordozható elektronikai eszközöknek.