Offline Wikipedia a százdolláros laptopon

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 7. 11:56
A Wikipedia ingyenes, olvasók által szerkeszthető internetes enciklopédia fenntartói bejelentették, hogy a „one-laptop-per-child” (OLPC) projekt rendelkezésére bocsátják a lexikon offline verzióját.
Ez azt jelenti, hogy az ENSZ által is támogatott százdolláros laptop-kezdeményezés harmadik világbeli kedvezményezettjei internetkapcsolat nélkül is használhatják majd a Wikipediát. Az enciklopédiának egyébként már létezik egy német nyelvű offline változata, amely DVD-n hozzáférhető, és 9 GB-os adatbázisa a 300 ezer szócikk mellett mintegy százezer képet is tartalmaz. A Wikipedia angol nyelvű online kiadásában 1,2 millió, a többi nyelvi verzióban pedig együttvéve körülbelül 3,4 millió szócikk található jelenleg.

Habár a százdolláros laptop prototípusa elvileg mind vezetékes, mind pedig vezeték nélküli WiFi szélessávú internet-kapcsolatot is támogat, a fejlődő világ sok térségében egyik sem elérhető. Az offline Wikipedia ebben a helyzetben is hasznos információforrás lehet, annak ellenére, hogy az utóbbi időben sok kritika érte az enciklopédia kiadóit a nem kellőképpen ellenőrzött, gyakran téves információt tartalmazó szócikkek miatt. Az offline kiadás valószínűleg egy megfelelően en átvizsgált és javított adatbázist tartalmaz majd, ám azt, hogy milyen nyelveken és terjedelemben, egyelőre nem lehet még tudni. Az OLPC szervezet legfrissebb bejelentése alapján az első százdolláros laptopok jövő tavasszal már megjelenhetnek a harmadik világ országaiban.