Sony GPS készülék digitális fényképezőgépekhez

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 7. 18:32
A Sony egy olyan GPS helyzet-meghatározó készüléket mutatott be, amely egy szoftver segítségével alkalmas a digitális fényképezőgépekkel készített felvételek pontos készítési helyének utólagos megállapítására.
A mindössze 9 cm hosszúságú, karabinerrel övre rögzíthető kis GPS-CS1 eszköz 15 másodpercenként maghatározza és rögzíti viselőjének pontos földrajzi helyét, az adatok pedig később szinkronizálhatók a digitális fényképezőgép által a képekhez társított időpontokkal. A munkát a szintén a Sony által kifejlesztett GPS Image Tracker szoftver végzi el oly módon, hogy a GPS adatokat a számítógépre vitt jpeg fájlok meta-információs kódjaihoz illeszti, így azok utólag minden alkalommal könnyedén elérhetők a fájl részeként. A japán elektronikai óriás elvileg csak a saját gyártású fényképezőgépekhez garantál kompatibilitást, de a készülék a cég szóvivője szerint biztosan együttműködik bármely EXIF 2.1 szabványú jpeg képeket rögzítő készülékkel.

A 9 x 4 cm méretű, 55 gramm tömegű Sony GPS készülék 31 MB saját memóriával rendelkezik, ami 15 nap helyzet-meghatározási adatainak tárolását teszi lehetővé. A praktikus kis eszköz szeptemberben kerül forgalomba Japánban és az Egyesült Államokban, 150 dolláros áron. Az európai forgalmazásról egyelőre nincs hivatalos információ.