A néző hangulatához igazodó digitális festmény

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 7. 20:37
Amerikai és angol kutatók olyan digitális festményt mutattak be, amely annak függvényében változik, hogy milyen a hangulata az azt megtekintő személynek.
A változáson itt azt kell érteni, hogy maga a kép is a szemlélő hangulatához igazodik, vagyis ha a festményt néző személynek szomorú az arckifejezése, abban az esetben egy depressziós életérzést közvetítő, durva ecsetvonású, sötét színekbe boruló, komor kép lesz látható. Fordított esetben pedig pontosan ennek az ellenkezője történik, azaz egy mosolygós arcot érzékelvén a festmény is világosabb színekbe öltözik, és több apróbb, világos részlet jelenik meg azon.

Ennek megvalósítása érdekében a fejlesztők beépítettek a keretbe egy kamerát, amelynek feladata az emberi arc folyamatos megfigyelése és különböző szempontok szerinti kiértékelése. Így a fej tartása, a száj görbülete valamint a szemöldök formája alapján eldönthető, hogy a szemlélőnek éppen rossz vagy jó kedve van.

A bemutatott 'Empathic Painting' jelenleg még csupán kísérleti stádiumban van, és egyelőre még nem lehet tudni azt sem, hogy vajon a jövőben kereskedelmi forgalomba kerül-e a hangulathoz igazodó festmény.