A Nokia megveszi a Loudeye digitális zeneforgalmazót

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 8. 21:39
A Nokia 60 millió dollárért megvásárolja az amerikai székhelyű Loudeye céget, amely digitális zenei tartalmak értékesítésével foglalkozik.
A finn mobilóriás a kétszeresét fizeti annak, amennyi a vállalat papírjainak a hétfői tőzsdei záróárfolyam alapján számított összértéke. A Nokia szóvivője, Kari Tuutti megfelelőnek nevezte a vételárat, és egyben fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Loudeye kiterjedt tapasztalatokkal és szakértelemmel rendelkezik a zeneiparban. Elemzők szerint a mobiltelefonos cégek számára idén a zenelejátszási funkció az a plusz, amivel a legjobban el tudják adni drágább készülékeiket, így a mostani felvásárlás hátterében is nyilvánvalóan ez áll. A Nokia csak az idei második negyedévben 15 millió zenelejátszós mobiltelefont értékesített, a teljes éves előirányzat pedig 80 millió darab, amivel a világ legnagyobb hordozható zenelejátszókat gyártó vállalatává léphet elő a piacvezető mobilóriás. Az Apple iPod/iTunes párosítás igen jó és kézenfekvő példa arra, hogyan segítheti egymást kölcsönösen a megfelelő készülék és az online zeneáruház. A Loudeye a világ több mint 20 országában összesen 60 digitális zeneletöltő szolgáltatást működtet, amelyek egy 1,6 millió zeneszámot tartalmazó adatbázisból kínálnak dalokat.

Az új vezérigazgató, a hivatalosan júniustól e minőségében működő Olli-Pekka Kallasvuo már korábban kifejezte azt a szándékát, hogy felvásárlásokkal erősíti a vállalat multimédiás üzletágát. A Loudeye megvétele révén a Nokia teljes zenelejátszó termékcsomagot tud majd kínálni, a készülékektől a szoftveren át a letöltésekig.