Szaftos AOL keresési adatok a weben

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 9. 19:07
Az AOL internetes szolgáltatót éles bírálat érte a napokban amiatt, mert véletlenül több mint 650.000 ügyfelüknek a keresési adatait nyilvánosságra hozták. A cég a március és május között begyűjtött információkat egy a kutatóknak számára létrehozott webhelyen raktározta , azonban néhány blogger ráakadt a titkos fájlokra, és megkezdték azok letöltését valamint terjesztését is.
Andrew Weinstein, az AOL szóvivője kijelentette, hogy ezen adatok egy tudományos elemzést végző kutatócsoport munkáját segítették volna, és gondatlanságukért bocsánatot kért az érintett kliensektől. A szolgáltató azzal védekezik, hogy a keresési naplókat anonimizálták, azonban biztonsági szakemberek mégis úgy vélik, hogy ez édes kevés, ugyanis a részletek alapján következtetni lehet az ügyfelek kilétére. Sokan például saját nevük vagy éppenséggel társadalombiztosítási számuk után kutattak, ám fegyverek, gyermekpornó, illetve drogok iránt érdeklődő személyek is akadnak a felhasználók között.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy ki a felelős a mintegy húszmillió lekérdezési adatot tartalmazó fájlok nyilvánosságra hozataláért.