Legálisan lesznek lemezre másolhatók a letöltött DVD filmek

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 11. 19:04
A DVD Copy Control Association (DVD CCA), amely a DVD-k másolásvédelmét koordinálja, a filmstúdiók támogatásával lehetővé kívánja tenni az internetről legálisan letöltött filmek DVD lemezre való másolását.
Jelenleg ugyanis a letöltött mozgóképes tartalmak csupán az adott számítógépen tekinthetők meg, ami meglehetősen kényelmetlenné teszi a megoldást. A jövőben a DVD CCA nemcsak a stúdiók és a filmterjesztők számára licencelné CSS másolásvédelmi technológiáját, hanem a gyártók számára is, akik így olyan speciális optikai lemezeket forgalmazhatnának, amelyekre rámásolhatók a letöltött filmek. A készíthető másolatok száma valószínűleg továbbra is korlátozott lesz, ezt azonban az online szolgáltatók fogják majd meghatározni. A lépés ez utóbbiak reményei szerint nagyban hozzájárulhat majd szolgáltatásaik népszerűségének növekedéséhez, eddig ugyanis az olyan legális filmletöltéseket árusító cégek, mint például a Movielink vagy a CinemaNow, nem igazán arattak elsöprő sikert a felhasználók körében. Az eddig érvényben lévő szigorú másolásvédelmi szabályozást a kalózkodás visszaszorítására találták ki, ám visszafelé sült el, hiszen míg a kalózfilmek szabadon átírhatók DVD lemezre, addig ez a legális letöltésekre nem érvényes.

A filmstúdiók szerint az ötlet a felhasználóbarát alkalmazás mellett a kiskereskedők számára is hasznos lehet: lehetségessé válik például egy olyan rendszerű DVD árusítás, amikor nem kell minden egyes kópiát az árusítóhely polcain tartani, hanem többféle helyszínen, például egyszerű kisméretű kioszkokban, helyben a CSS kódokkal ellátott üres lemezekre írhatják a vásárlók által kért filmeket.