Synergon Csoport: 10 milliárdos félév, mátrixirányítás a küszöbön

Kovács Attila, 2006. augusztus 11. 20:24
A Synergon Csoportnak az idei első félévben (06H1) elért pénzügyi eredményeit sajtótájékoztatón ismertette ma RadnótyZoltán, a csoport vezérigazgatója és Tóth Zsolt, az anyavállalat vezérigazgatója.
A fontosabb adatok a következők: csoport szintű árbevétel  9,98 milliárd forint (05H1-hez képest +18%); a jobban teljesítő szektorok: távközlés és államigazgatás, a korábbihoz képest kissé visszaeső szektorok: ipar, pénzügy; a második negyedév magas szolgáltatástartalmú projektjeinek hatására a teljes első félév fedezethányada megegyezik a bázisidőszakéval;  A cégcsoport a 06H1-et 23,7 millió forintos adózott eredménnyel zárta (ugyanez 06Q1-ben 20 millió Ft volt). A csoport árbevétel-növekedését elsősorban az anyavállalat generálta. A Synergon és a SAO 28 százalékos árbevétel-növekedését több tényező együttesen okozta.

A leányvállalatok közül a magyar Fibex az első félévben a bázishoz képest már 8 százalékkal nagyobb árbevételt realizált. A cseh Infinity árbevétele a gazdaságtalan tevékenységek megszűntetése, illetve egyes korábbi piacok kiesése következtében 15 százalékkal maradt el a bázisidőszak megfelelő értékétől. A várakozások szerint a társaság nullszaldó körül fejezi be az idei évet. Az első után a második negyedévet is veszteséggel zárta a horvát Span, amelynek egyik legfontosabb piacán, a Microsoft-megoldások alkalmazásának területén kell a korábbinál is erősebb versennyel szembesülnie. Az erős verseny a korábbinál jóval alacsonyabb fedezeti szintet eredményez, így hiába bővült 25 százalékkal a horvát tagvállalat árbevétele, a félévet 100 millió forintot meghaladó veszteséggel zárta.

A Synergon vezetése jelentős szerkezeti változtatásokat tervez a külföldi tagvállalatok stabilan nyereséges működésének biztosítása érdekében. A csoport működésében októberben bevezetik a mátrixirányítást (üzletágak-tagvállalatok mátrixba szervezve; lényeges, hogy pl. a csoporttag vezérigazgatója és az illető üzletág szakmai vezetője közösen irányítják a szektortevékenységet; jó példa a "mátrixra", hogy a Synergonon belül az outsourcing a SAO, a disztribúció a Fibex hatásköre). Ennek az új működési modellnek a segítségével kívánják a régióban meglévő ügyfélkapcsolataikat, tudásbázisukat és meglévő tartalékaikat jobban kihasználni. Megerősödik továbbá a csoportszintű üzletági irányítás is.

Tóth Zsolt elmondta, a Synergon és SAO 28%-os árbevétel-növekedést ért el idén a második negyedévben, 2005. hasonló időszakához képest. A vezérigazgató szerint ezt elsősorban az ütőképes értékesítési csapatnak köszönhetik. A tervekről szólva, Tóth utalt rá, hogy a teljes hazai IT-piacnál jobban, 15-20%-kal szeretne a Synergon/SAO bővülni, ehhez a második félévben bővíteni fogják mérnöki kapacitásukat. 

Munkatársunk kérdésére, miszerint lehet-e és hogyan a 24 milliós első féléves nyereségből az év végére a tervezett 300 millió forintos adózott nyereségre reálisan következtetni, Radnóty Zoltán azt válaszolta, a szokásos nagyon erős év végén realizálódó üzleti tevékenység és az eddig gyengélkedő külföldi leányvállalatok megerősítése (mátrixirányítás, kompetencia-bővítés) jogos bizakodásra ad arra okot, hogy a csoport megvalósítja idei éves pénzügyi terveit.