Mission: Impossible III DVD mindhárom formátumban

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 13. 09:10
A Paramount Home Entertainment október 30-án Blu-ray, HD DVD és normál DVD lemezen egyaránt kiadja a „Mission: Impossible III” DVD filmváltozatát.
Habár a Paramount és a Warner már korábban jelezte, hogy a bizonytalan átmeneti időszakban mindkét kéklézeres, következő generációs formátumban megjelenteti filmjeit, ez az első konkrét eset, amikor erre valóban sor kerül. A rengeteg extrával ellátott film normál DVD-n két lemezen fog megjelenni, míg mind a HD DVD, mind pedig a Blu-ray verzió 1080p HD nagyfelbontású képpel és 5.1 Dolby Digital Plus hanggal próbálja visszaadni a mozi-élményt. Emellett elérhető lesz egy egylemezes hagyományos DVD változat is, szikárabb extrákkal.

A két versengő formátum okozta dilemma elemzők szerint katasztrofális hatással lehet az új technológia elterjedésére nézve. A Screen Digest kutatása szerint 2010-re a DVD-kre költött 39 milliárd dollárnak még mindig csak alig több mint negyedét fordítják majd a vásárlók kéklézeres lemezekre. A helyzet a HD DVD és a Blu-ray versengése nélkül is éppen elég nehéz lenne, hiszen a kéklézeres formátumok előnyei korántsem olyan nyilvánvalóak a DVD-vel szemben, mint utóbbié a VHS technológiával összehasonlítva. Vagyis formátum-háború ide vagy oda, a kéklézeres technológia csak akkor terjedhet el igazán széles körben, ha a fogyasztók többsége nagyképernyős, HD felbontású tv-vel rendelkezik majd, a legtöbb fejlett ország teljesen átáll a digitális adások sugárzására, és persze elérhetőek lesznek a megfelelő árú felvevő-készülékek is. És még ekkor is kérdéses, hogy valóban mindenki számára megéri-e a még jobb képminőség a komoly anyagi ráfordítást igénylő váltást.