Az IT-cégek a kínai kormány cinkostársai

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 12. 18:49
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet a nyugati államok IT-cégeit teszi felelőssé a szigorú kínai internetes cenzúráért. Rebecca MacKinnon, a HRW egyik aktivistája élesen bírálta a Yahoo, Google, Microsoft és Skype online szolgáltatókat, amiért azok fejet hajtottak az ázsiai ország kormánya előtt, és tevékenyen részt vesznek annak jogtipró akcióiban.
A szervezet közzétett egy tanulmányt "Corporate Complicity in Chinese Internet Censorship" (A kínai internetes cenzúra cinkosai) címmel, amely 149 oldalon keresztül a nagy IT-cégek és a kommunista rezsim szoros együttműködését taglalja. A HRW aktivistái kijelentették, hogy elérkezett a változtatás ideje; azaz az említett cégek vagy tovább folytatják erkölcstelen tevékenységüket (ami miatt az egész világ megveti őket), vagy kiállnak a szólásszabadság mellett, és megfelelő információkkal látják el a felhasználókat.

A szervezet munkatársai azonban komoly vizsgálatnak vetették alá a Kínában üzemelő keresőszoftvereket, és megállapították, hogy azok nemcsak hogy megfelelnek a kormány elvárásainak, hanem némely esetben olyan (általuk kényesnek ítélt) kifejezéseket is kiszűrnek, amelyek a hatóságok cenzúralistáján nem is szerepelnek.

Pár héttel ezelőtt az Amnesty International is kritikával illette a Google, Yahoo és Microsoft szolgáltatókat, amiért azok a busás anyagi haszon reményében lepaktáltak a kommunista rezsimmel.