Kormányzati vita a Telekom Srpske privatizációja körül

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 16. 10:40
Heves vita robbant ki Bosznia-Hercegovinában a Telekom Srpske privatizációja körül: a kormányfő meg akarja akadályozni, hogy a boszniai szerbek az eladást saját hatáskörükben hajtsák végre. Adnan Terzic szerint ugyanis az eladás az általa vezetett központi kormány kompetenciája kell legyen.
A kormányfő már levélben fordult az EU boszniai képviselőjéhez, annak érdekében, hogy a privatizációt leállítsák. Terzic szerint az eladás bevétele a jelenlegi feltételek között "nem minden" boszniai lakos javát szolgálja, szerinte a bevételt el kellene osztani a boszniai szerb részköztársaság és a muzulmán-horvát föderáció között.

Augusztus elején jelentették be, hogy Bosznia-Hercegovina szerb részén privatizálják a Telekom Srpske távközlési vállalatot: a cég 65 százalékát adják el, az ajánlatok beadási határideje szeptember 4-én jár le. A boszniai szerb kormány legalább 400 millió eurót remél az ügyletből.

A pályázati kiírás szerint a legalább 800 ezer vezetékes és 1,5 millió mobilelőfizetővel rendelkező távközlési cégek pályázhatnak, amelyeknél a tavalyi forgalom meghaladta az 500 millió eurót.

A reménybeli vevőnek tiszteletben kell tartani a cég jelenleg érvényes kollektív szerződését, amely az átvétel után még legalább öt évig érvényben marad.

A Telekom Srpskének 347 ezer vezetékes előfizetője és 571 ezer mobilügyfele van. Tavaly a cég 40,2 millió eurós nyereséget ért el.