Ericsson: EDA-megoldás a német T-Com hálózatban

Kovács Attila, 2006. augusztus 16. 14:04
Az Ericsson lehetővé teszi a T-Com széles sávú hálózatának beindítását EDA-megoldás alkalmazásával Németországban. Székely Borbála, az Ericsson Magyarország kommunikációs igazgatója ma közölte szerkesztőségünkkel, az Ericsson keret-megállapodást írt alá a Deutsche Telekommal és ottani üzleti egységével, a T-Commal. A T-Com használja majd az Ericsson csúcstechnológiájú EDA (Ethernet DSL Access) megoldását németországi széles sávú hálózatának kiterjesztésére.
Az EDA révén a széles sávú szolgáltatások olyan területekre is eljuttathatók, ahol DSL (digitális előfizetői vonal) eddig nem állt rendelkezésre. A bevezetés Németország ún. FTTC (fiber-to-the-curb, optikai hálózat a kapuig) területein máris megkezdődött. Az Ericsson szállítja a hozzáférési hálózat különböző területeihez szükséges összes csomópontot. Az Ericsson EDA-megoldását teljes mértékben integrálják a T-Com jelenlegi hálózati architektúrájába, országszerte lehetővé téve a hálózatüzemeltető számára a nagy teljesítményű, széles sávú lefedettség hatékony növelését, valamint a sebesség akár 6 MB/s-ra növelését.Stefan Kindt, az Ericsson németországi leányvállalatának elnöke szerint az EDA  segítségével a T-Com a szolgáltatásminőség fenntartása mellett csökkentheti az üzemeltetési költségeit.

Az Ericsson EDA-t meghatározott, a széles sávú alkalmazást lehetővé tevő optikai technológiával nem rendelkező hozzáférési hálózatokba telepítik. A piacon elérhető legrugalmasabban bővíthető IP-DSLAM (Internet Protocol based Digital Subscriber Line Access Multiplexer) megoldás a minőségi teljesítményt az Ethernet-technológián alapuló, többszolgáltatásos funkciókkal egyesíti. Segítségével a hálózatüzemeltetők az alapvető IP-alapú összeköttetésen túl is fejleszthetik üzleti tevékenységüket, lehetővé téve ún. triple-play szolgáltatások nyújtását otthonok és üzleti vállalkozások számára, költséghatékony és a jövőbeni igényeket is kielégítő módon. Székely Borbála szerint az Ericsson EDA ma a leggyakrabban telepített IP-DSLAM megoldás: eddig világszerte több mint 90 hálózat üzembe helyezésére került sor.