Az ARD és ZDF tévétársaságok csatornái is felkerültek a Deutsche Telekom internetes műsorszóró szolgáltatásába

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 17. 09:17
A Deutsche Telekom (DT) német távközlési vállalat megállapodott az ARD és ZDF tévétársaságokkal programjaik internetes (IPTV) közvetítéséről. A szerződés a társaságok digitális műsorkínálatát foglalja magában. A DT a műsorokat a nagyobb németországi településeken elérhető VDSL szélessávú hálózatán közvetíti.
A VDSL által már lefedett területeken az ARD és a ZDF csatornáival együtt immár több mint száz tévécsatorna fogható. "IPTV kínálatunk fejlesztése a tervek szerint halad, akár a tévécsatornákkal kötött szerződésekről, akár az infrastruktúra kiépítéséről legyen szó" - jelentette ki Walter Raizner igazgatótanácsi tag a dpa-AFX hírügynökségnek. A DT a ProSiebenSat.1 tévécsoporttal már megállapodott, az RTL csoporttal pedig folyamatban vannak a tárgyalások.

A VDSL hálózati infrastruktúra kiépítésével a DT megteremti egy telefon-, internet- és médiaszolgáltatást magában foglaló szolgáltatási csomag kínálatának alapfeltételeit. A programkínálatban szerepel a Bundesliga mérkőzéseinek közvetítése is a Premiere fizetős tévécsatornával kialakított együttműködés keretében. Az év végéig a VDSL szélessávú hálózat hatmillió német háztartás számára válik elérhetővé. Az infrastruktúra kiépítésére hárommilliárd eurót fordít a távközlési konszern.

Múlt hétvégi sajtójelentések szerint a német távközlési hálózat-ellenőrző hatóság meg akarja nyitni a Deutsche Telekom nagysebességű hálózatát a versenytársak előtt. A Wirtschaftswoche szerint az erről szóló tervezet már útban van az Európai Bizottsághoz.

Ezzel a távközlési hatóság keresztülhúzná a Deutsche Telekom számításait atekintetben, hogy az újonnan kiépített, 3 milliárd eurós nagysebességű hálózatban versenytársak nélküli "úttörő nyereséghez" jusson.

Korábban a DT többször hangsúlyozta: leállítja beruházásait, ha a hálózatot a konkurenciának is megnyitják.

A cég által mintegy 50 német nagyvárosban tervezett, úgynevezett VDSL-hálózat a hagyományos DSL-hozzáférésnél mintegy ötvenszer gyorsabb, ezzel a televízió, a telefon és az internet egyetlen csatlakozással  használható.

Az uniós távközlési biztos az ellenőrizetlen DSL-hálózatban újabb monopolhelyzet kialakulásának veszélyét látja. Úgy véli, ha a bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet, ez a németországi belső szabályozásra is hatással lehet: nevezetesen, a versenytársak párhuzamosan német bíróságokhoz fordulhatnak, hogy azok állítsák meg az új DSL-rendszer monopoljellegű kiépítését.