Az amerikai kormány újabb öt évre meghosszabbította az ICANN feletti ellenőrzést

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 17. 22:33
Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma újabb öt évre szóló megállapodást írt alá a webes domaineket kezelő ICANN-nal, amelyben továbbra is fenntartja magának a végső felügyeleti jogot.
Az ICANN non-profit szervezet, amelyet 1998-ban hoztak létre, annak idején átvette az amerikai kormánytól a domainek adminisztrációjával járó gyakorlati teendőket, ám a kereskedelmi minisztérium nem adta ki teljes egészében a kezéből az ellenőrzést. Ezt a gyakorlatot nemzetközi szinten sokan kritizálták, habár az amerikai kormányzat többször is kijelentette, hogy nem szól bele a társaság munkájába. Nemrégiben ugyanakkor, amikor az ICANN elutasította a pornóoldalaknak szánt .xxx kiterjesztés bejegyzését, többen is annak a gyanújuknak adtak hangot, hogy a döntés hátterében politikai erők nyomásgyakorlási tevékenysége áll.

Júliusban viszont a kereskedelmi minisztérium egyik illetékese úgy nyilatkozott, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy az ICANN teljesen független, privát szervezetté váljék, ebből pedig arra lehetett következtetni, hogy a társaság jelenlegi szerződésének idén szeptember végi lejártakor ilyen irányú változás fog bekövetkezni. A mostani lépés viszont azt jelenti, hogy a kormányzati ellenőrzés 2001-ig változatlan formában megmarad, habár a záradékok szerint a megállapodást évente meg kell majd újítani. Az ICANN szóvivője elmondta, hogy a szervezet jövőjéről folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal.

A nemzetközi szereplők a tavalyi tuniszi ENSZ-csúcson elfogadták az ICANN jelenlegi formában való működését, ugyanakkor egy saját internet-ellenőrző szerv felállítása mellett döntöttek. Az „Internet Governace Forum” elnevezésű testület elő alkalommal novemberben fog összeülni.