A Boeing abbahagyja a Connexion fedélzeti internetszolgáltatást

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 20. 17:18
A Boeing bejelentette, hogy veszteségessége miatt fokozatosan leépíti Connexion nevű, a repülőgépek fedélzetén nagysebességű műholdas internet-hozzáférést biztosító szolgáltatását.
Robert Mann, egy légitársaságokra szakosodott tanácsadó cég vezetője úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb cég a jelenlegi üzemanyagárak mellett inkább a költségek lefaragására törekszik, semmint, hogy felvállaljon egy ilyen sokba kerülő újítást. Mann szerint a probléma az, hogy a hardverköltségeket a légitársaságoknak kell fedezniük, és a csekély kihasználtság ezt csak igen lassan hozza vissza. Látszólag praktikus megoldás lehetne, ha a szükséges eszközöket tartozékként beépítenék az új repülőgépekbe, ám a legtöbb piaci szereplőnek nincsenek forrásai flottája megújítására. A Connexion ugyanakkor az üzemeltető Boeing számára sem volt jó üzlet: az évi 150 millió dollárt felemésztő szolgáltatás mindössze átlag ezer felhasználót vonzott naponta világszerte, amiben persze szerepet játszott a légitársaságok részéről tapasztalt csekély érdeklődés is. A leépítés járulékos költségei ráadásul elérhetik akár a 320 millió dollárt is, a Boeing azonban ezt is kénytelen lesz felvállalni, miután nem talált vevőt Connexion üzletága számára.

A Boeing nem az első vállalat, amely kivonul a piacról, júniusban például a Verizon Communications jelentette be, hogy ők is beszüntetik légi internetszolgáltatásukat. Mások ugyanakkor olcsóbb megoldásokkal szeretnék meghódítani a piacot: az AirCell nevű cég például mobiltelefonos technológiára épülő szolgáltatást tervez, amely jóval kisebb, könnyebb és kevésbé költséges infrastruktúrát igényel, mint a műholdas távközlésre épülő Connexion és társai.