Az EU ragaszkodik a Deutsche Telekom szélessávú szolgáltatásának megnyitásához

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 21. 10:01
Az Európai Bizottság szilárdan ragaszkodik ahhoz, hogy Németországban a Deutsche Telekom nyissa meg a szélessávú VDSL-internethálózatot a versenytársaknak, vagyis ezt a szolgáltatást ne vegyék ki a szövetségi távközlési hálózat-ellenőrző hatóság ellenőrzése alól.
Brüsszelben támogatják a német hatóság piacnyitási tervét.

Múlt hétvégi sajtójelentések szerint a német hatóság meg akarja nyitni a Deutsche Telekom nagysebességű hálózatát a versenytársak előtt. A Wirtschaftswoche akkori híre szerint az erről szóló tervezet már útban volt az Európai Bizottsághoz.

A bizottság hétfőre, augusztus 21-re ígér választ a levélre, amelyben szabályozási javaslatot tesz a németeknek.

Ha a hálózatot valóban megnyitnák, ezzel a távközlési hatóság keresztülhúzná a Deutsche Telekom számításait atekintetben, hogy az újonnan kiépített, 3 milliárd eurós nagysebességű hálózatban versenytársak nélküli "úttörő nyereséghez" jusson. Korábban a DT többször hangsúlyozta: leállítja beruházásait, ha a hálózatot a konkurenciának is megnyitják.

A cég által 50 német nagyvárosban tervezett, úgynevezett VDSL-hálózat a hagyományos DSL-hozzáférésnél mintegy ötvenszer gyorsabb, ezzel a televízió, a telefon és az internet egyetlen csatlakozással  használható.

Az uniós távközlési biztos az ellenőrizetlen DSL-hálózatban újabb monopolhelyzet kialakulásának veszélyét látja.

Az Európai Bizottság egyik jelentése szerint azonban a Deutsche Telekom a szélessávú szolgáltatásban az idén januárig eltelt egy évben erősen vesztett piaci pozíciójából: 80,4 százalékról részesedése 60,1 százalékra csökkent. Ez a visszaesés nagyobb mint más uniós tagországokban az egykori távközlési monopóliumok arányvesztése - ismeri el az EU-bizottság.

Januárban Németországban 10,65 millióan használtak szélessávú internet-hozzáférést, ez Nagy-Britannia és Hollandia után a harmadik legmagasabb arány. Németországban csak három százalék használ kábeles internetszolgáltatást.