Az EU sürgeti a digitalizálást

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 26. 17:09
Az Európai Bizottság felszólította az unió tagállamait, hogy hatékonyabban vegyenek részt a nagy Európai Digitális Könyvtár megvalósításában.
"Célunk egy mindenki számára elérhető többnyelvű kulturális portál létrehozása" - nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalom és médiaügyi biztosa egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Jelen pillanatban a tervezett mennyiségnek még csak töredéke van digitális formában, az EU-biztos pedig úgy véli, hogy egy együttes összefogásra van szükség ahhoz, hogy minél előbb elérhetővé tehessük a világhálón a múlt századokból ránk maradt irodalmi műveket és különböző tudományos tartalmakat. Az EU ütemterve szerint 2008-ig mintegy kétmillió könyv, számtalan videófájl és kép, valamint egyéb kézzel írott történelmi dokumentumok fogják majd gazdagítani a kontinens online könyvtárának az adatbázisát. Ezt követően aztán 2010-ig rohamléptekben kell haladnia a projektben részt vevő országoknak, hogy addigra hatmillióra növeljék az internetes bibliotékában fellelhető kulturális tartalmak mennyiségét. Reding szerint ez igenis megvalósítható, ugyanis pár éven belül valószínűleg minden egyes archívum és múzeum képes lesz majd rögzített anyagokat szállítani a közös webhelyre.