18-szoros sebességű Sony DVD író

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 30. 20:13
A Sony Európában hamarosan piacra dobja első az NEC-vel közösen gyártott DVD író optikai meghajtóját, amely egyedülálló módon 18-szoros sebességgel képes egyrétegű DVD±R lemezek megírására.
A Sony szerint igaz ugyan, hogy jelenleg kevés hivatalosan 18-szoros sebességet engedélyező médium van a piacon, ám az AWG170A névre hallgató eszköz a 16-szorosra kalibrált lemezek többségét is tudja 18-szorosan kezelni. Az optikai meghajtó a DVD-RAM lemezeket 12-szeres, a kétrétegű DVD±R-eket és a DVD+RW médiumokat 8-szoros, a DVD-RW lemezeket pedig 6-szoros maximális sebességgel képes írni. A CD-R/RW lemezeknél a legnagyobb írási sebesség 48-szoros.

A Sony AWG170A optikai számítógépes meghajtó kompakt kivitelű, amit a ventilátor nélküli hűtési technológia tesz lehetővé, emellett pedig olyan mechanizmusokkal van ellátva, amelyek a minimálisra csökkentik az írás során a nemkívánatos rezgéseket, illetve kompenzálják a nem megfelelően kiegyensúlyozott lemezek szabálytalan pörgését. A termék a Sony és az NEC közös, Sony NEC Optiarc nevű üzemében készülnek. Az optikai meghajtókra szakosodott céget áprilisban hozták létre, a Sony 55, illetve az NEC 45%-os részesedésével. Az eszköz árát és piaci megjelenésének pontos időpontját egyelőre nem közölték.