Új lehetőségek az IKT szektor fejlődésében

forrás Prim Online, 2006. szeptember 5. 14:02
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) immár 13. alkalommal rendezi meg hagyományos menedzsertalálkozóját, a MENTÁT. Idén a konferencia fő témája az IKT szektor és a kormányzat viszonyáról, a kormányzat első 100 napjának szakmai eseményeiről, valamint az i2010 Magyarország workshop eredményeiről szól majd, amelyről a kormányzat és az IKT szakma jeles képviselői vitáznak szeptember 7-9. között Siófokon.
A kormányzat részéről a konferencia vendége lesz többek között Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Baja Ferenc a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja, Csepeli György, a GKM közpolitikai igazgatója, Eszes Gábor, a GKM főtanácsadója, Simon Géza informatikai kormánybiztos és Schaffer István, a MEH Központi Szolgáltatási Főigazgatóság főigazgatója.

A kormányzat képviselőin túl a gazdaság és közélet jeles szereplői is jelen lesznek: Herczog Éva Európa parlamenti képviselő, John Higgins, az EICTA alelnöke, Boda Miklós, az NKTH elnöke, Pap Gyula, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, Risztics Péter, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem igazgatója, valamint az IKT szektor vezetői és szakértői és az IVSZ elnöksége.

A találkozó fő célja, hogy kommunikációs lehetőséget teremtsen az IKT-cégek egymás közötti, illetve a kormányzati szakemberekkel folytatott eszmecseréjéhez, ezzel is elősegítve a magyar informatikai és telekommunikációs szakma új lehetőségeinek feltérképezését. A MENTA 2006 nyitóvacsoráján Kóka János gazdasági miniszter, az IVSZ tiszteletbeli elnöke mond beszédet. Az idei szakmai napon, szeptember 8-án, a kormányzat első száz napját felölelő beszámoló párbeszéd nyitja meg a konferenciát, mely Kovács Zoltán, az IVSZ elnökének felvezető előadásával kezdődik, amit a kormányzati képviselők, illetve az IKT szektor képviselőinek párbeszéde követ. A következő szekció során a magyar IKT piac trendjeit ismerhetjük meg neves piackutatók és szakértők segítségével, majd az IKT szektor sikeres cégeladásai (iwiw, Navigator) kerülnek bemutatásra. A délutáni program a „Sikersztorik és lehetőségek a Szövetségben” című beszélgetéssel kezdődik, amely a szövetségi munka elért eredményeire (Közbeszerzés munkacsoport, e-egészségügy, 2NFT) illetve a lehetőségek feltérképezésére (Dél-kelet Ázsiai lehetőségek, KKV-s hitelgarancia lehetőségek) koncentrál.

A „vállalati innováció lehetséges forrásairól” szóló szekciót Herczog Edit, Európa parlamenti képviselő nyitó előadása vezeti fel. A beszélgetésben többek között Csepeli György, a GKM közpolitikai igazgatója, Kuthy Antal, az IVSZ elnökségének tagja, és Boda Miklós, az NKTH elnöke vesznek részt.

Szombaton a résztvevők első kézből informálódhatnak a konvergenciáról, azaz az IT, a telekommunikáció, a felhasználói elektronika, a hírközlés és a média iparágak egyre erősebb összefonódásáról. Bánhidi Ferenc, az NHH képviselője tart előadást „A konvergencia szabályozásai hatásairól”, John Higgins az EICTA alelnöke pedig a brit tapasztalatokról, eredményekről beszél majd. Ezt követően kerül sor az IVSZ Üzleti Akadémia előadásaira, amely a nagyvállalati-kormányzati sales témáját járja körül, a kormányzati oldal-közbeszerzési területének, a pénzügyi-bank és biztosító szektor, valamint az ipar és kereskedelmi szektor, mint vásárlói oldal részvételével.