Terítéken az európai hírközlés-szabályozás

Kovács Attila, 2006. szeptember 7. 14:15
Ma megkezdődött Budapesten a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által az európai hírközlés-szabályozás jelenéről és jövőjéről rendezett kétnapos konferencia. A „Better regulation or paradigm shift – Jobb szabályozás vagy paradigmaváltás?” elnevezésű nemzetközi konferenciára több mint 170 külföldi és magyar szakember regisztrált. Négy szekcióban (szabályozás-politikusok válaszai, az iparág kilátásai, elméleti aspektusok, szabályozási gyakorlat) összesen 14 előadás hangzik el, angol nyelven.
Megnyitójában Kóka János, a GKM minisztere hangsúlyozta, a szabályozó hatóság elsőrendű feladata a teljes verseny kierőltetése a távközlési piacon. Hozzátette, a magyarországi reformok csak az információs korszak kihívásainak, lehetőségeinek ismeretében valósíthatók meg.

A házigazda nevében Pataki Dániel, az NHH elnöke üdvözölte a megjelenteket. Egyebek között utalt rá, hogy a nemzeti hatóságoknak a legnagyobb kihívást az EU keretszabályozás átvétele, implementációja jelenti. Szerinte napjainkat jobban fejezi ki a "jobb szabályozás és paradigmaváltás" jelmondat, ám "tudni kell, hogyan váltsunk paradigmát".

A konferencia ma délelőtti része az EU hírközlési szabályozásának releváns kérdéseit járta körül. Később a piaci szereplők osztják meg az új tendenciákkal kapcsolatos nézőpontjukat a hallgatósággal. A konferencia holnapi, második napján az előadók a hírközlés-szabályozás lehetséges változásainak elméleti szempontjait vizsgálják, illetve a programot az európai szabályozó hatóságok zárják a konvergencia kihívásaira adott válaszaikkal.

Az előadók között neves szakembereket lehet találni, így Malcolm Harbour-t, az Európa Parlament tagját, Bernd Langeheine-t az Európai Unió Bizottságától, valamint Roberto Violát, az AGCOM olasz társhatóság vezetőjét, aki 2007-től az ERG, azaz az Európai Szabályozási Csoport elnöki posztját tölti be. A konferencián a hazai infokommunikációs szakma vezető személyiségei mellett a nemzetközi szakmai szervezetek képviselői, illetve több európai társhatóság vezetője is jelen van.