Együttműködés a VoIP hazai otthoni és kisvállalati térhódításáért

Kovács Attila, 2006. szeptember 12. 19:38
Mai sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy egyedülálló kezdeményezéssel szólítja meg a D-Link Magyarország és az Externet Kft. Megafone nevű, VoIP szolgáltató üzletága az otthoni és a kisvállalati felhasználókat.
Élő András (D-Link) és Kun István (Externet) beszéltek arról a hosszú távú partneri együttműködésről, amely létrejött a hálózati eszközgyártó és a hazai VoIP szolgáltató között. A két cég egy a magyar piacon rendhagyó – a hardvert és a szolgáltatást egyesítő – dobozos termékkel (DVG-2001S SIP protokollos terminál adapter) jelenik meg mától a D-Link Kiemelt SoHo Partneri hálózatában.

A VoIP hazai térhódításának mindeddig gátat szabott a technológia számítógéphez kötöttsége. Az IP-alapon telefonálók zöme egy szoftver és egy headset segítségével a számítógép előtt ülve használta a szolgáltatást, így annak elterjedése alig tudott túlterjeszkedni a technológiai újítók szűk körén. Bár eddig is voltak olyan átalakító eszközök, melyek lehetővé tették a hagyományos analóg telefonkészülékek használatát VoIP telefonálásra, ezek beállítása meghaladta az otthoni Internetezők többségének képességeit.

Ezt felismerve döntött úgy a D-Link és a Megafone, hogy olyan előre beállított VoIP eszközöket vezet be a piacra, melyekkel minden további beállítás és regisztráció nélkül, megszokott készülékével telefonálhat a vásárló. A megoldást a Megafone egy a készülékhez tartozó, előre beállított 21-es körzetszámú telefonszámmal és 1000 forint ajándék beszélgetéssel teszi teljessé. A termékeket egyedi dobozolás teszi messziről felismerhetővé.

A VoIP szolgáltatás igénybevételéhez mindössze egy szélessávú internet szolgáltatásra van szükség. Amennyiben a felhasználó nem rendelkezik útválasztóval, számára a DVG-G1402S vezeték nélküli szélessávú router, amennyiben már van valamilyen útválasztó, akkor a DVG-2001 terminál adapter a megoldás.

“Az internet alapú telefonálás új távlatokat nyit a kommunikációban. Célunk, hogy minél több ember számára biztosítsuk a VoIP technológia előnyeit és a kedvezőbb percdíjakat, ezért kezdeményeztük az együttműködést a Megafone-nal, a legdinamikusabban fejlődő hazai VoIP szolgáltatóval.” - mondta Élő András a D-Link Magyarország ügyvezetője.

„A Megafone a magyar VoIP szolgáltatók közül elsőként fejlesztett és vezetett be magyar nyelvű telefonprogramot, Megafone GoTalk néven. Már a szolgáltatás indításakor is az volt ez elsődleges cél, hogy olyan megoldásokat nyújtsunk a felhasználóinknak, melyekkel egyszerűen tudják igénybe venni az IP-alapú telefonszolgáltatást.  Ennek a célnak a kiteljesedése az előre konfigurált  D-Link eszközök piacra lépésével valósul meg , hiszen csak kulcsrakész megoldással lehet az ügyfeleket nagy tömegében megszólítani.” – mondta Kun István, az Externet Kft. Megafone üzletágának vezetője.

A Prím Online kérdésére válaszolva, az előadók még a következőkről tájékoztattak:

- a jelenleg csak Windows alapú szoftver megoldásnak a közeljövőben készül el a Linuxpos változata, majd a távolabbi jövőben a MacOS alapú verziója,
- az Externet által készített szoftver kliens a Skype-éhoz hasonló funkciókat teljesítő, nagy méretű képernyő ikonnal rendelkezik;
- a "szereld magad" típusú megoldásban egymás mellé több szolgáltató is beállítható;
- a D-Link/Megafone közös csomagok a következőkre terjednek ki: D-Link VoIP eszközük, előre konfigurált eszközök, induló pre-paid egyenleg, "szereld magad" megoldás, közös marketing, közös csomagolás/kiszerelés.