Megújult iPod-ok, iTunes filmletöltések

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 13. 09:02
Az Apple keddi nagyszabású sajtótájékoztatóján több új iPod készüléket mutatott be, illetve bejelentette az immár mozifilmeket is kínáló, megújult iTunes internetes szolgáltatást.
Az új iPod modellek között van az eddigi legnagyobb kapacitással rendelkező Apple lejátszó, amely 80 GB-os és 349 dollárba fog kerülni a tengerentúlon (nálunk valószínűleg szokás szerint legalább ugyanennyire lehet számítani- euróban). A készülék olyan új videojátékokkal feltöltve érkezik a piacra, mint például a Pac-Man, a Tetris, vagy a Minigolf. A gyártó az új modell bevezetésével egy időben lejjebb, 250 dollárra vitte a 30 GB-os verzió árát.

A nagykapacitású lejátszó mellett egy új iPod Shuffle is bemutatásra került, amelyet Steve Jobs vezérigazgató a sajtótájékoztatón egyszerűen csak a világ legkisebb mp3 lejátszójának nevezett. A valóban alig 2 x 3 cm-es, lapos készülék egy praktikus csíptetővel is rendelkezik, emellett pedig tartós alumínium ház borítja. Az egyelőre kizárólag 1 GB-os változatban létező új iPod Shuffle 79 dollárért lesz hamarosan kapható.

Az iPod vonalon a Nano lejátszók is megújultak, ezekkel kapcsolatban azonban egyelőre csak a 24 órásra növelt akku-működési idő, a 2 GB-os verzió beiktatása, illetve az átszabott (színesített) külső megjelenés a biztos részlet.

Az új iPod készülékek mellett az Apple hivatalosan bemutatta az iTunes portál legfrissebb verzióját, amely a zenék mellett filmeket is forgalmaz majd az interneten. Jobs elmondása szerint az újdonságok megjelenésük hetében 14,99, előrendelés esetén pedig 12,99 dollárba kerülnek majd, míg a régebbi filmek ára 9,99 dollár lesz. Az Apple első körben mintegy 75 filmet tesz elérhetővé - már azokban az országokban, ahol van iTunes – amelyek letöltése szélessávú kapcsolat esetén átlagosan 30 percet vehet igénybe.