Európai szintű szabályozást sürget Lévai Katalin az e-zenei kereskedelemre

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 13. 15:32
Nagy sikerrel mutatta be az Európai Parlament jogi bizottságában Lévai Katalin (MSZP) alelnök az internetes zenei kereskedelem szabályozására vonatkozó tervezetét hétfőn Brüsszelben - közölte az MTI-vel az MSZP EP-delegációja.
Az internetes kereskedelem a globális kihívások mellett már szétfeszítette a nemzeti kereteket és modern, versenyképes szabályozást igényel. Mindez a 25 EU-tagállamban közel egymillió művészt érint, és ez az üzleti szektor több mint 10 milliárd euró jövedelmet jelent évente - többszörösét az amerikai vagy a japán bevételeknek. Különösen fontos ez a szektor kis- és középvállalkozásoknak, amelyek az európai gazdaság gerincét és a munkahelyteremtés alapját jelentik - áll a közleményben.

Ugyanakkor mindeddig a szakemberek számára szinte megoldhatatlan problémának látszott a versenyképesség követelményeinek összehangolása a nemzeti kultúra védelmével, az európai kulturális sokszínűség erősítésével.

Erre a régóta égető problémára ajánlott megoldási lehetőséget Lévai Katalin mintegy negyvenoldalas előterjesztése, amelyhez mintegy száznegyven oldalas szakmai tanulmány kapcsolódik.

Összegzésében Lévai Katalin elmondta, a különböző érdekek egyeztetésére törekszik és ösztönözni kívánja a szabadon választható, kreatív modellek kialakulását, remélve, hogy a születendő irányelv a lisszaboni stratégia célkitűzéseit követve nagymértékben hozzájárul az európai online zenei szolgáltatóipar fellendítéséhez, és az európai versenyképesség és munkaerőpiac fejlesztéséhez.

Az előterjesztés jelentőségét fokozza, hogy amennyiben a képviselőasszony javaslata nyomán egységes és mindenkire kötelező európai szintű szabályozás jön létre, úgy ez a folyamat tovább folytatódhat, és kiterjedhet más rokon területekre is a művészet és a kultúra világában - derül ki a tájékoztatásból.