A Toshiba televíziógyárat létesít Lengyelországban

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 18. 14:25
A japán Toshiba LCD-képernyős televíziókat előállító gyárat létesít Lengyelországban a Wroclaw közelében lévő Kobierzyceben. A beruházás 167 millió zlotyba (42 millió euróba) kerül, a gyártás a tervek szerint 2007 augusztusában kezdődik. A gyárban ezer fő, a beszállító cégeknél 2 ezer fő foglalkoztatására nyílik lehetőség.
A gazdasági minisztérium számításai szerint a beruházásból - amihez a cég állami támogatást kapott - a költségvetésnek a következő 10 évben 208 millió zloty (50 millió euró) bevétele keletkezik.

A beruházásról beszámoló Gazeta Wyborcza napilap szerint a Toshiba 2007-ben 3 millió LCD-képernyős televízió gyártását tervezi Európában. A japán konszern ilyen készülékeket eddig csak Nagy-Britanniában gyártott. Lengyelországban három éven belül félmillióra tervezik felfuttatni a termelést, hosszabb távon évi kétmillióra.

A Hitachi idén júliusban közölte, hogy két jelentős televízió-gyártási beruházás előkészületei folynak a Csehország észak-nyugati részén lévő Zatec ipari övezetében: a Hitachi 2,5 milliárd korona beruházással TV-készülékeket gyártó üzemet létesít, az IPS Alpha - amely a Hitachi, a Panasonic és a Toshiba szövetkezése - 2,6 milliárd korona beruházással LCD-képernyő-gyártást indít be ugyanott. (1 cseh korona=hozzávetőleg 10 forint)

A tervek szerint mindkét üzemben 2000-2000 főt fognak alkalmazni, miközben a térségben a legmagasabb a munkanélküliség Csehországban: júniusban 62 ezer munkanélkülit regisztráltak. A gyártás az idén indul, s 2007 Karácsonyára már megjelenhetnek az európai üzletekben a Csehországban előállított készülékek.