Átszervezéssel elkerülheti a csődöt az SGI

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 20. 20:24
Az illetékes bíróság megszüntette a Silicon Graphics Inc. (SGI) számítógépgyártó ellen korábban elrendelt csődeljárást, és áldását adta a jó nevű, ám nehézségekkel küzdő vállalat átszervezési tervére.
A többek között a Jurassic Park filmek grafikus megoldásait is jegyző, és az ilyen profilú rendszerek terén prominens szerepet játszó cég évek óta nehézségekkel küzd, olyannyira, hogy megmentéséhez drasztikus lépésekre volt, illetve van szükség. A januárban kinevezett vezérigazgató, Dennis MacKenna, márciusban elbocsátotta a dolgozók 12%-át, májusban pedig csődeljárást kezdeményezett a vállalat ellen, illetve beszüntette az MIPS processzoros és Irix operációs rendszerű, elavultabb számítógépek gyártását.

A most benyújtott terv szerint mind a menedzsment, mint pedig az igazgatótanács teljes mértékben megújul, az elsődleges cél pedig a nyereségesség visszaállítása a 2007-es pénzügyi évben. Ehhez folytatják a létszámcsökkentést; az átszervezés előtti 2200 főből mintegy 1600-at tartanak meg, amivel éves szinten 150 millió dollárt tudnak megtakarítani. A termékskála átalakításának szintén fontos szerep jut, így egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a felső kategóriás Itanium rendszerek mellett az olcsóbb, Xeon processzoros szerverek, valamint a memóriaközpontú rendszerek forgalmazására is. Az átszervezési elképzeléseket a csődügyekben eljáró bíróság mellet az összes hitelező is egyhangúlag elfogadta, az SGI-nak pedig sikerült kölcsönök formájában megfelelő pénzügyi fedezetet előteremtenie a lépések finanszírozásához.