Miniatűr projektor Németországból

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 21. 07:51
A műszaki találmányairól közismert német Fraunhofer Intézetben egy olyan miniatűr projektort fejlesztettek ki, amely alig nagyobb egy aprópénznél.
Az intézet jénai részlegénél kifejlesztett eszköz egész pontosan 1,6 x 0,9 x 0,9 cm-es méretű, ami kiválóan alkalmassá teszi laptopokhoz, PDA-khoz, vagy akár mobiltelefonokhoz történő felhasználását. A hihetetlen méretcsökkentést úgy sikerült elérni, hogy a projektor a megszokott milliónyi kis tükör helyett csupán egyetlen vibráló tükröt használ, amely gyors mozgása révén alkotja meg a képet kiadó képpontokat. A tükör és a lencsék közvetlenül a lézersugarak színét vetítik tovább, így a készülék egyelőre csak a vörös és a kék árnyalatait képes visszaadni, a zöld diódák mérete ugyanis jelenleg túl nagy.

A speciális projektor a hagyományos eszközökkel szemben görbült felületekre, például kupolák belsejébe is tud képet vetíteni, ami egyes alkalmazásoknál előny lehet. A Fraunhofer Intézeten kívül máshol is dolgoztak már ki direkt lézeres, kisméretű projektorokat, ezek legkisebbike sem lett azonban apróbb egy gyufaskatulyánál.