Együttműködés az IBM és a Nyugat-Magyarországi Egyetem között

forrás Prim Online, 2006. szeptember 21. 15:29
Szeptember 21-én került sor a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar felújított épületének ünnepélyes átadására. A 2006/2007-es tanév kezdetére PPP beruházás keretében újították fel a most átadásra kerülő korszerű informatikai oktatást és kutatást lehetővé tevő épületet.
Amint a korábban technikumként működő épület véglegesen az egyetem tulajdonába került, egy négyhónapos, intenzív felújítás keretében az oktatás és kutatás céljainak megfelelően teljesen átalakították. Az épület ma már eleget tesz a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését előíró követelményeknek is. Az informatikai oktatásban ez az épület lesz a meghatározó létesítmény, itt kapnak helyet az IBM-mel történő együttműködést szolgáló laboratóriumok és tantermek is.

Az IBM-nél rendkívül izgalmasnak tartják azt a kutatást, amely a szolgáltatóipar lehetséges szerepét vizsgálja a fenntartható fejlődésben. A kutatás Nyugat-Magyarországi Egyetem berkein belül készül, az informatikai cég pedig pénzügyi támogatást nyújt a kutatás elkészülése érdekében. A szolgáltatóipar kutatása egészen fiatal tudományág. Az IBM az SSME (Services Sciences, Management and Engineering) program keretében már évek óta elősegíti, hogy olyan alkalmazott tudományok kutatásai kaphassanak zöld utat, amelyeknek a gazdasági életben is komoly pozitív hatásai lehetnek.

„Az épület átadása jelentős esemény a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának életében, és különleges szerepet tölt be az informatikai oktatás fejlesztésében, továbbfejlődésében” –mondta el Dr. Molnár Sándor egyetemi tanár, a Kar dékánja. Dr. Faragó Sándor egyetemi tanár, rektor kiemelte, hogy az oktatási feltételek jelentős fejlődése mellett különösen értékes az a kapcsolat, ami az IBM Magyarország és a soproni informatikai oktatás között kialakult. A 2006-ban kapott kutatási megbízás ugyanis messze túlmutat az informatikán, és a fenntarthatóság és informatika gondolatának központba helyezésével széles együttműködés lehetőségét teremti meg a „Zöld Egyetem” nagyszámú kutatási és oktatási területe, valamint az informatikai alkalmazások között.