A bolgár bankkártya-piacon a magyar Ingenico

Kovács Attila, 2006. szeptember 21. 16:15
Megkapta hitelesítését Bulgáriában az Ingenico Hungary Kft. POS terminálok csatlakoztatását szolgáló szoftvere. A bolgár kereskedelemi képviseletet áruval, illetve a fejlesztési feladatokat teljes egészében az Ingenico magyar leányvállalata látja el.
Az Ingenico Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szerbia, Lengyelország és Kelet-Európa több állama után most Bulgáriában nyitott. „A kártyahasználat bolgár rendszere – több nyugat-európai példához hasonlóan – némileg eltér a magyar gyakorlattól. Bulgáriában egy nagy, Borica nevű elszámoló központ fogja össze és koordinálja az ország teljes kártyaforgalmát. Ehhez a központhoz csatlakoznak a bankok, illetve a kereskedelmi egységekben lévő POS terminálok és az ATM automaták” – mondta Lévai Gábor, az Ingenico hazai stratégiai igazgatója. Hozzátette: „Ahhoz, hogy egy új rendszer csatlakozzon ehhez az elszámoló központhoz, az alkalmazott szoftvernek teljesítenie kell bizonyos elvárásokat. Ezt a certifikációt kapta most meg az Ingenico rendszere.”

Lévai szerint Bulgária a bankkártyák tekintetében még egy nagyon friss, ugyanakkor nagyon kiszámítható piac. Az országban 2002-ben mindössze 2554 terminál üzemelt. Ez a szám 2006-ra már 6000 körül volt. Mivel sok a zöldmezős beruházás, tág tere nyílik a korszerűbb, chipkártyás rendszerek terjedésének. Az Ingenico tapasztalata szerint a POS terminálok egyes típusait gyorsított ütemben lehet majd bevezetni. Magyar szempontból külön említést érdemel, hogy a bolgár kereskedelmi képviselet technikai oldalról teljes egészében a magyar központhoz kötődik. Tehát nemcsak, hogy innen látják el áruval az országot, hanem a szoftveres, és egyéb fejlesztések is itt történnek.