Újabb Samsung-menedzser vonul börtönbe

Genda Csongor Zoltán, 2006. szeptember 23. 17:40
Az amerikai igazságügyi minisztérium tegnapi közleménye szerint Tom Quinn, a Samsung elektronikai konszern egyik menedzsere, akit  a 2001 és 2002 közötti DRAM ármanipulációkban való aktív részvétellel vádoltak, nyolc hónap fogházban egyezett ki az ügyében eljáró bírósággal.
Quinn elismerte bűnösségét, ami enyhítő körülménynek számított, ám a rá kirótt börtönbüntetés letöltése mellett 250 ezer dollár kártérítés megfizetésére is kötelezték őt.

A menedzser együttműködéséről is biztosította a hatóságokat, tehát segíti a nyomozók munkáját a több memóriagyártó (Samsung, Hynix, Infineon, Elpida) ellen indított versenyjogi eljárás ügye további részleteinek a felderítésében.

Quinn már a negyedik Samsung-menedzser, akit ez ügyben szabadságvesztésre ítél a bíróság. Legutóbb márciusban vontak felelősségre három ugyancsak a dél-koreai elektronikai óriásnál tevékenykedő magas beosztású személyt, akiket szintén hasonló büntetéssel sújtottak.

A vezetőkön kívül azonban magukat a vállalatokat is felelősségre vonták a hatóságok a DRAM ármanipuláció miatt, így a memóriagyártókat összesen 731 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték, mely összeg legnagyobb része (300 millió) a Samsungra hárult.