A holland állam teljesen megválik KPN-részesedésétől

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 25. 09:30
A holland állam megválik a KPN távközlési társaságban megmaradt 8 százalékos tulajdoni részesedésétől - jelentette be a holland pénzügyminisztérium.
A Goldman Sachs és a Citigrup által szervezetett részvényeladási akció keretében 87 millió részvényt értékesítenek, további 80 milliót pedig az állam a KPN-nek értékesít. A pénzügyminisztérium a teljes akciót, amelynek révén az állam valamennyi KPN-érdekeltségétől megválik, 1,7 milliárd euró értékűre becsülik.

A távközlési cég részvényei péntek reggel a nyitás után 1,4 százalékkal 9,9 euróra csökkentek.

Banki vélemények szerint az állam döntése felerősítheti a KPN felvásárlásával kapcsolatos, amúgyis meglévő piaci várakozásokat. A KPN felvásárlása - mint mondják- 1-2 éven belül megtörténhet.

A KPN külön közleményben jelentette be, hogy az államtól visszavásárolandó papírokért 800 millió eurót fizet. A társaság februárban jelentette be 1 milliárd euró értékű
részvény-visszavásárlási programját, aminek nagy részét már végrehajtotta. A programból még megmaradt 241 millió eurót az állami tulajdon visszavásárlására fordítják, és ezzel befejeződik a program. A cég közlése szerint az idén a KPN 1,56 milliárd eurónyi részvényt vásárolt vissza.