HP: az eddigi legnagyobb szerverportfólió-megújulás

Kovács Attila, 2006. szeptember 27. 13:00
A HP a mai napon hazánkban sajtótájékoztató és szakmai nap keretében mutatta be  ProLiant G5, illetve C-osztályú (blade) szervercsaládjának most bejelentett  rendszerek esetében máris kapható legújabb tagjait. A sajtótájékoztatón a HP Magyarország szakemberei, Molnár János és Varsányi András értékelték az újdonságokat, amelyekről a www.hp.hu/blade oldalakon lehet részletesen tájékozódni.
A részletek előtt néhány általánosabb megjegyzéseiket idézzük vissza.A most bejelentett BladeSystem rendszerek a HP pengeszerverek 3. generációját jelentik: "egyetlen infrastruktúra egyben menedzselve", alacsony fogyasztás, tovább javított menedzselhetőség, esetlegesen magasabb a beszerzési ár, de az új pengék TCO jellemzője és ROI-ja kisebb lett. A c-osztályú új blade rendszerek újgenerációs adatközpont architektúrával rendelkeznek. A darabszámot illetően a HP globális forgalmának 10, magyarországi forgalmának 13 százalékát teszik már ki a pengeszerver-eladások. Különösen kiemelhető egyedi újdonság az új c-osztályú HP blade-ekben a virtuális összeköttetési architektúra és a felügyelet. Fontos, hogy főleg a kkv szektor részére a HP időközben a p-osztályú pengeszervereit is to vábbfejleszti (a legújabb c-osztályúakat pedig elsősorban a felsőkategórás alkalmazásokhoz ajánlják).

További  c-osztályú blade technikai elsőségek: virtualizált erőforráskezelés, integrált szerver+tároló architektúra, tápellátási egységek leállítás nélküli cseréje, mégpedig előlről; a 460 és 680 jelű rendszerek már most, a 465, 685 (A MD-processzorosak) október folyamán, a 865 jelú (Itánium alapú) pedig 2007 januárjától rendelhető.

A ProLiant G5 osztályról kiuemelhető az előadók szerint: exklúzív technológiai újítások (System Insight Display, System Insight Manager, ProLiant Essentials, Power Regulator & Meter, PCI Express). A fogyasztás a korábbi rendszerek fogyasztásának kétharmada, megnövelték a memória skálázhatóságát, javították a memóriavédelem technológiáját, egyszerűsítették az átállási procedúrát, az új merevlemezek a korábbi rendszerekben lévőknél 30-40 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, új fizikai migrációs program áll rendelkezésre (Server Migration Program - SMP), továbbfejlesztették a rendszerek távfelügyeletét, új biztonsági megoldást építettek be (Vulnerability & Patch Management) továbbá az ún. Intelligent Networking Pack hálózatmonitorozó csomag vírus esetén automatikusan csökkenti a hálózati adatforgalmat; az új G5-ösök idősebb társaiknál csendesebben működnek.

További részletesebb elemzések.

A legnagyobb változáson kétségkívül a kedvező ár/teljesítmény arányuk folytán itthon is rendkívül népszerű ProLiant 300-as sorozat modelljei mentek keresztül. Élenjáró technológiák, köztük az Intel új generációs mikroarchitektúrájára (Woodcrest) épülő Xeon processzorok, PCI-Express alapú I/O alrendszerek, FB-DIMM-alapú memória alrendszerek gondoskodnak arról, hogy eme szerverek a felhasználók által elvárt számítási teljesítményt és funkcionalitást nyújtsák.Immár valamennyi 300-as sorozatú HP ProLiant szervert felszereltek a HP továbbfejlesztett, integrált távfelügyeleti megoldásával (Integrated Lights-Out – ILO2). Az ILO2 révén az IT menedzserek igazi virtuális jelenlétet és kontrollt valósíthatnak meg az elosztott távoli helyszíneken és az adatközpontokban. Az ILO2 különösen azoknak az IT menedzsereknek a hatékonyságát növeli meg drámaian, akiknek túl sok kiszolgálót kell felügyelniük limitált költségvetés és emberi erőforrások mellett. Az ILO2 szignifikáns megtakarításokat eredményez az utazási költségek csökkentése révén, valamint a távoli helyszíneken lévő kiszolgálók menedzseléséhez szükségtelenné teszi a dedikált IT szakértők jelenlétét. Az ILO2 előnyei azokban az adatközpontokban is kézzel foghatók, ahol a helytakarékosság fontos szempont, sőt segítségével a rendszerfelügyelethez használt eszközök (monitorok, switch dobozok, billentyűzetek, egerek és a szükséges kábelezés) száma is jelentősen csökkenthető.

A bejelentett 300-as sorozatú modellek:

HP ProLiant DL320 Generation 4 szerver

HP ProLiant DL360 Generation 5 szerver

HP ProLiant DL380 Generation 5 szerver

HP ProLiant ML350 Generation 5 szerver

HP ProLiant ML370 Generation 5 szerver

A zászlóvivő HP ML370 G5 vezető felügyeleti megoldásokat, teljesítményt és rendelkezésre állást nyújt egy kétprocesszoros, bővíthetőségre optimalizált szerverben, amely többféle alkalmazási környezetben is megállja a helyét – növekvő üzletek vállalati munkacsoportjaitól kezdve a kritikus távoli telephelyekig, ahol folyamatos hozzáférhetőségre és készenlétre van szükség.

Hasonlóképp mértékű megújuláson estek át a ProLiant 500-as sorozat modelljei is, amelyek többek közt virtuális jelenléttel és rendszerirányítással, leállás nélküli memóriabővítési lehetőséggel és kiegyensúlyozott, skálázható architektúrával garantálják a napjain adatközpontjaiban elvárt teljesítményt. A felsoroltak közül a legjelentősebbnek kétségkívül az Advanced Memory Protection memóriavédelmi technológia számít, amely segítségével a vállalatok a szerverek működésének megszakítása nélkül terjeszthetik ki rendszerük memóriakapacitását még több felhasználó támogatására. Így többé nem kell a leállások ütemezésével bajlódniuk – menet közben, igény szerint telepíthetik a szükséges pluszkapacitást.

A ma bejelentett 500-as sorozatú ProLiant modellek:

HP ProLiant DL580 G4 szerver

HP ProLiant ML570 G4 szerver

A bővíthetőség jegyében megalkotott ML570 (akár 64 GB maximális memória, 18 small factor from (SFF) támogatás, SAS meghajtók, akár 10 PCI I/O bővítőhely) kézenfekvő megoldás lehet nagyobb adatközpontok vagy távfelügyeletet igénylő vállalati alkalmazások környezetébe. Az új ML570 G4 támogatja az új kétmagos Intel Xeon processzor technológiát (800Mhz front-side bus sebesség) megfelelő teljesítményt nyújtva ezzel az olyan alkalmazásoknak, mint a nagyobb adatközpontok, többfunkciós, teljesítményigényes vállalati alkalmazások vagy az ellátó rendszerek megfelelő működtetése.

BladeSystem c-osztályú pengeszerverek bejelentése

Habár a 300-as és 500-as sorozat megújítása is jelentős esemény az iparági szabvány szerverek piacán, jelen bejelentésünk legfontosabb eleme mégis a c-osztályú HP BladeSystem hazai rajtja. Az új HP BladeSystem c-osztály egy olyan moduláris számítógépes architektúra, amely nemcsak leegyszerűsíti az infrastruktúrát és csökkenti az üzemelési költségeket, hanem összességében az IT-alapú szolgáltatásokat is hatékonyabban biztosítja a vállalkozások számára. Egyesíti egy adatközpont létfontosságú elemeit – áramellátás, hűtés, felügyelet, csatlakoztathatóság, redundancia és biztonság – egy moduláris, önszabályozó egységbe, melynek intelligenciája a szerverrel, tárhellyel és az hálózati modulokkal együtt bővíthető, hogy különböző megoldások legyenek kiépíthetők - lényegében bármilyen feladatra.

Abból a célból, hogy hatékony eszköztárat biztosítsanak  a jövő blade alapú számítógépes alkalmazásainak a HP fejlesztőmérnökei az alapoktól kezdve újragondolták a kialakítást. Munkájuk eredményeképp egy olyan megoldás született, amely integrálja a HP egyedi innovációit, hogy a felhasználók megbirkózhassanak korunk legsúlyosabb IT problémáival is – költség, idő, energia és a változás. Az új HP BladeSystem c-osztály rugalmasságot és skálázhatóságot kínál, valamint támogatást a jövőbeli technológiákhoz, így nem csupán üzembe helyezni, átépíteni, vagy felügyelni könnyebb a korábbiaknál, hanem flexibilitásának közvetlenül profitálhatnak az üzleti folyamatok is.

Az új HP BladeSystem c-osztály akár 16 blade szerver fogadására is képes egyetlen rekeszen belül, ezáltal az iparág egyik legnagyobb szerversűrűségét megvalósítva. Akár különböző típusú blade szerverek is alkalmazhatóak ugyanabban a rekeszben. Konszolidált és automatizált, megfizethető és szolgáltatás-barát, moduláris és virtualizált – azért, hogy a felhasználók a lehető legjobb IT infrastruktúrát építhessék fel.

A HP Bélade System c-ostály legfontosabb jellemzői:

HP Thermal Logic technológia


HP Insight Control felügyelet:


HP Virtual Connect architektúra: