Új fotónyomtatók és szkenner az Epsontól

Kovács Attila, 2006. szeptember 27. 16:26
Szeptember 26-án két új A4-es színes fotónyomtatóval és egy új A4-es szkennerrel jelentkezett a japán Epson cég.
A két hatszínű nyomtatóban a legújabb tintatechnológiai fejlesztését a Claria Fotótintát mutatja be a cég. Az új Stylus Photo R360 és a szintén most bejelentett Stylus Photo R265 tartozéka továbbá az Epson PhotoEnhance technológia, amely a minden körülmények közötti élénk és életteli fényképeket biztosítja. A különálló tintapatronoknak köszönhetően költséghatékony  a nyomtatás, hiszen csak azt a színt kell kicserélni, amelyik valóban elhasználódott. A fényképekre sem kell sokat várni, egy 10x15 cm-es fénykép mindössze 13 másodperc alatt készül el.

A Stylus Photo R360 segítségével számítógép nélkül nyomtathatók, szerkeszthetők, kivághatók a fényképek vagy szüntethető meg a vörösszem-effektus a készülék 3,5 hüvelykes képernyőjén, így a nyomtató azok számára ideális, akik szeretnek kísérletezni digitális fényképeikkel. A Stylus Photo R265 tartozéka az Epson Easy Photo Print szoftver.

Az Epson Claria tintatechnológiát kifejezetten fotónyomtatásra fejlesztették ki. Epson fényes fotópapírral kombinálva kiváló minőségű, hosszantartó fényes nyomatokat eredményez. A hatszínű tintakészlet az alábbi színeket tartalmazza: cián (kékeszöld), magenta, sárga, fekete, világos cián és világos magenta. A fényképek színei hosszú ideig élénkek maradnak, a tesztek alapján fotóalbumban 200 évig megőrzik eredeti minőségüket, az ózonnak pedig 25 évig állnak ellen.  A Claria tinta különálló tintapatronokban kapható egyenként áron, hogy a fényképnyomtatás költséghatékony legyen. Az Epson PhotoEnhance technológia automatikusan felismeri a fénykép témáját, és ehhez igazítja a színvisszaadást és a kontrasztot. A technológia különösen akkor hasznos, ha a fénykép tárgya árnyékban van.

A Stylus Photo R360 és a Stylus Photo R265 tartalmazza az Epson Fejlett Változtatható Cseppméret Technológiáját (Advanced Variable Sized Droplet Technology, AVSTD) is. Az öt különböző cseppméretet a nyomtató aszerint használja, hogy hol mire van szükség: a legkisebb, másfél pikoliteres cseppeket a finom részleteknél, míg a nagyobb cseppeket az egyszínű területeken alkalmazza. Amellett, hogy ennek segítségével felgyorsítható a nyomtatás, az AVSTD szorosan együttműködik az Epson Micro Piezo nyomtatófejével, így első osztályú, finoman árnyalt és színezett fényképek nyomtathatók vele.
 
Számítógépről is egyszerű a fényképnyomtatás az Epson Easy Photo Print szoftver segítségével. A program, amely mindkét nyomtatóhoz jár, lehetővé teszi a képek kivágását és a vörösszem-effektus eltüntetését, ráadásul a RAW-formátumú képek nyomtatását is.

A kiegészítő nyomtatási funkcióknak köszönhetően a Stylus Photo R360 és Stylus Photo R265 számos egyéb feladat megoldására (például CD-re vagy DVD-re való nyomtatásra) is alkalmas. A készülékek számos extra szolgáltatást kínálnak: színes, fekete-fehér vagy szépia nyomtatást, különböző keretek használatát, illetve poszternyomtatást, amely különleges, plakátszerű megjelenést ad a kinyomtatott képeknek. A rugalmas nyomtatási opciók és a kompatibilis Epson fényes fotópapírok széles választéka segítségével 10x15 cm-től A4-es méretig számos formátumban nyomtathat.

GT-2500 lapolvasó készülék

Az Epson bejelentette GT-2500 egy nagyteljesítményű szkennerét, professzionális archiválásra és dokumentum-kezelésre. A szkennert elsősorban munkacsoportoknak pozicionálják. Jellemzői: 1200x1200 dpi optikai felbontás, percenként akár 27 fekete-fehér, vagy 11 színes oldal olvasása. A berendezés számos teljesítmény-növelő tartozékkal rendelkezik, például Twain és ISIS meghajtókkal a dokumentum-kezelő rendszerekbe történő integráció megkönnyítésére; Hi-Speed USB 2.0 csatlakoztathatósággal és egy 50 lapos lapadagolóval, amely automatikusan kezeli a két oldalas dokumentumokat. Megvásárolható az Epson GT-2500 Plus is, amely további szoftvereket tartalmaz az üzleti dokumentumok kezelésének megkönnyítése érdekében. Ilyen például a PageManager 7, a Bizcard OCR 5.0 és az Adobe Acrobat 7.0 Standard. A GT-2500 funkciói tovább bővíthetők a külön kapható Epson Network Image Express kártyával, amely lehetővé teszi a digitális dokumentumok helyi hálózaton történő megosztását. Az Epson Automatikus Dokumentumjavító technológiája (Automatic Document Enhancement, ADE) javítja a szövegek képélességét, így az eredeti dokumentummal megegyező minőséget kapunk. Emellett, ha a dokumentum hátoldalán is található valami, amire nincs szükségünk (például amikor egy újságból szkennelünk), könnyen eltávolíthatjuk azt a képről.

Az új szerkezetű tetővel mostantól az összefűzött dokumentumok beolvasása is gyerekjáték. A tetőt olyan csuklópánttal szerelték, amely 15 és 70 fok között bármilyen szögben szilárdan nyitva marad. Az ötvenlapos kapacitású, kétoldalas automatikus dokumentum-adagoló (Automatic Document Feeder, ADF) segítségével nagy tételben is gyorsan szkennelhetők dokumentumok. A teljesítmény a program-hozzárendelő gombbal tovább növelhető. A GT-2500 Plus-ban található Page Manager 7 segítségével közvetlenül szkennelhetünk e-mailbe, faxba, nyomtatóra, OCR-be, Microsoft Office‑ba, hálózati mappákba vagy az Enterprise dokumentum-kezelő rendszerbe.

Tartozéka az Adobe Acrobat 7.0 szoftver, amellyel Adobe PDF dokumentumok létrehozhatók és megoszthatók. Hozzátartozik a Presto! BizCard OCR 5.0 névjegykártya-rendező és kapcsolatkezelő program is.