Új tárolóprocesszor-családot mutatott be az Intel

forrás Prim Online, 2006. szeptember 28. 11:51
Az Intel egy széles piaci szegmenst, a kisvállalkozásoktól a közepes méretű cégekig kiszolgálni hivatott tárolóprocesszor-családot mutatott be.
Az Intel IOP34x család a fejlett adatvédelmet és a hardveres RAID 5/6 védelmet (független lemezek redundáns tömbjét), több nagy teljesítményű Intel XScale processzormagot, illetve a processzorok és vezérlők nagy teljesítményű sorosan csatlakoztatott SCSI (SAS) és soros ATA (SATA) csatolótámogatást integrál a kiszolgálóra közvetlenül csatlakozó, illetve külső tárolóeszközök számára. A tárolómegoldásaik tervezésekor e rugalmas, lábkompatibilis processzorokat felhasználva, a fejlesztők az alacsonyabb tervezési befektetés előnyeit élvezhetik.

E rugalmas tárolótermék-család részeként az IOP348 immár a hétköznapi használatban is elérhetővé teszi a SAS RAID funkciót, így mindenféle méretű cég profitálhat ennek védelmi funkcióiból, teljesítményéből és energatakarékosságából. Az IOP348 egy I/O processzort és egy SAS/SATA I/O vezérlőt egyesít, a RAID és a SAS technológiát kombinálja a belső és külső tárolótermékek magasabb tárolóteljesítményének biztosításához.

Az egymagos Intel IOP341 I/O processzor és a kétmagos Intel IOP342 I/O processzor egyaránt felhasználható külső tárolókban és nagy teljesítményt igénylő beágyazott rendszerekben is. Az IOP342 azon képessége, hogy a funkciókat meg tudja osztani két mag között, ideális az olyan helyzetekben, amikor egy processzorra van szükség két független alkalmazáskor – ezáltal a teljesítmény optimalizálható és a különféle megoldástípusokhoz szabható.

A mai bejelentés másik része az Intel IOC340 I/O vezérlőről szólt, amelyben a jobb tervezési méretezhetőség érdekében ugyanaz a SAS/SATA vezérlőegység található, mint az IOP348-ben. Különálló vezérlőként az Intel IOC340 I/O vezérlő a termékfejlesztés rugalmasabbá tételéhez bármely kompatibilis I/O processzorral kombinálható, így az IOP342 vagy az  Intel® Architecture (IA) hosztprocesszorral is.

Az Emulex Corporationnel közös fejlesztési erőfeszítések eredményeképpen az Intel IOP34x I/O processzorokra épülő termékek könnyen adaptálhatók az újonnan bejelentett Emulex Fibre Channel termékek (például az Emulex IOP 504 I/O vagy a többprotokollos Fibre Channel/SAS/SATA Emulex IOP 502M I/O processzor) kihasználásához, az eredmény pedig egy kivételesen sokoldalú csatolóválaszték. Ugyanígy, a különálló I/O-vezérlőket igénylő termékek számára is kihasználhatók a többprotokollos termékek. Ezek a termékek ugyanazzal, az Emulex egyedi Service Level Interface (SLI) technológiájára épülő szoftverfelülettel rendelkeznek, így a fejlesztők egy egységes szoftverillesztő-architektúrát használhatnak a zökkenőmentes átállás biztosítására az Emulex IOC 504 és 502M vezérlők, valamint az Intel IOP34x tárolóprocesszor-család között.

Az Intel IOP34x tárolóprocesszor termékcsalád mintapéldányai már a vásárlók rendelkezésére állnak, a tömegtermelés 2006 negyedik negyedévében kezdődik. Az új termékekkel kapcsolatban további információk: www.intel.com/go/storage.