Cisco szuperrouter a T-Online-nál

forrás Prim Online, 2006. szeptember 28. 16:56
A T-Online a kelet-közép-európai régióban elsőként alkalmazza a Cisco CRS-1 útválasztóját a Dataplexben. A 640 Gbps összteljesítményű router kiemelkedő adattovábbítási képességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online tartalomszolgáltatásaihoz és a szerverelhelyezési szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfeleknek.
A T-Online 2002-ben hozta létre Adatpark néven internetes szerverközpontját, majd ezt 2006 elején bővítette a Dataplex komplexumban kialakított gépteremmel. Az adatközpontok szolgáltatásait több száz hoszting, több százezer internetező és több millió online tartalom fogyasztó ügyfél veszi igénybe. Az adatközpontok infrastruktúrája a Cisco hálózati eszközeire épül, ezek az eszközök biztosítják a szeptember elején T-Home néven próbaüzemben elindított IP alapú interaktív műsorelosztó szolgáltatás (IPTV) alapját is. A T-Online géptermeinek kimenő adatforgalma meghaladja az 50 terabyte/nap-ot.

“Az Adatpark indulása óta eltelt négy év, ezalatt a szolgáltatási portfóliónk és az internet gerinchálózatok felé kimenő forgalmunk is folyamatosan nőtt” – mondta Tüdős András, a T-Online Magyarország informatikai igazgatója. „A Dataplex tavaly év végi megvásárlását követően a két adatközpont hatékony kihasználása és a megfelelő katasztrófatűrő rendszer kialakítása miatt elengedhetetlenné vált a hálózat áttervezése és továbbfejlesztése a hosszabb távon várható igényekre is felkészülve” – tette hozzá.

A T-Online választása a Cisco CRS-1 nyolc bővítőhellyel rendelkező változatára esett, amelynek teljes kapcsolási kapacitása 640 Gbps. A CRS-1 innovatív rendszer architektúrája, amely a Cisco Silicon Packet Processor-ra, a világ első programozható 40 Gbps-os ASIC áramkörére épül, és a Cisco szolgáltatás-szétválasztó rendszerével olyan adattovábbítási sebességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online Magyarország számára, amely a konszolidált szerverpark üzemeltetése miatt követelmény.

A Cisco CRS-1 eszközben az IOS operációs rendszer új generációja, az IOS XR fut, amely egyedülálló módon elosztott architektúrával rendelkezik, és ezáltal magas rendelkezésre állást, azaz megszakítás nélküli működést biztosít.
A T-Online Magyarországnál alkalmazott eszköz 10Gigabit Ethernet (10GE) portokkal rendelkezik, bővítőhelyenként 4 darab 10GE port teljes sávszélessége kihasználható, míg további 4 port a tartalék kapcsolatokat szolgálja.
Ez a kapacitás lehetővé teszi, hogy a T-Online-nál üzemben lévő szerverek IP forgalmát több helyszín felé is nagy sebességgel, hatékony módon lehessen továbbítani.

A Cisco CRS-1 routerről

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. Az akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztórendszer – amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre – a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé.

Néhány szemléletes példa a szuper-router teljesítményére, azaz mit jelent a 92 terabites sávszélesség?