A négymagos Intel processzorok részletei

Széll Zoltán, 2006. szeptember 28. 18:54
A San Franciscóban zajló Intel IDF 2006 Fall konferencián a novemberben érkező új négymagos processzorok részleteit Steve Smith vezérigazgató (Intel Digitális Vállalat Csoport) mutatta be.
Smith elmondta, hogy a négymagos ’Kentsfield’ asztali processzor és a négymagos ’Clovertown’ szerver processzor 2006. novemberben érkeznek. A 2,66 GHz-es Kentsfield (Core 2 Extreme QX6700) processzor hőtermelése 130 W, míg a kétmagos 2,93 GHz-es Core 2 Extreme X6800 lapkáé csak 80 W.

A négymagos Clovertown szerver processzor Xeon 5300 néven lesz kapható novemberben. A Clovertown 50%-kal gyorsabb, mint a kétmagos Woodcrest Xeon 5100 hasonló – 80 W – energiafelvételi szinten. A teljesítménynövekedést fixpontos benchmarkokkal mérték.

A Intel a novemberben érkező négymagos processzorokban két kétmagos Core 2 Duo lapkát használ. A Kentsfield két Conroe lapkát a Clovertown két Woodcrest lapkát tartalmaz. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy a kétmagos lapkák már nagy tömegben és olcsón gyártható, és így gyorsan, könnyen bevezethetők a piacra. Smith elmondta, hogy a négymagos processzorokon alapuló szervereket nagy mennyiségben szállítják még ebben az évben. Mivel az Intel a két kétmagos lapkát hasonló tokban helyezi el, mint a kétmagos lapkákat, a négymagos processzor egyszerűen a kétmagos lapka helyére dugaszolható. Ez a villámgyors megoldás 50%-kal növeli a már meglévő szerverek teljesítményét. A többlapkás megoldás 10%-os költségmegtakarítást eredményez.

Két 65 wattos Woodcrest lapka a Clovertown processzorban 80 W energiát igényel, míg két 80 W-os Woodcrest lapka 120 W-ot. Az Intel a jövőben alacsonyabb energiafelvételű négymagos processzorok bevezetését tervezi. A vállalat 2007. első negyedévben bocsátja ki a „főfolyamú” Kentsfield processzort, amely Core 2 Quad néven lesz kapható. Ez a processzor 105 W energiát igényel. Szintén 2007 elején érkezik a mindössze 50 W-os Clovertown szerverprocesszor.

Az Intel 2007. első felében vezeti be az egyprocesszoros szerverekhez fejlesztett négymagos processzort.

Smith még elmondta, hogy az Intel 2007. második felében tér át a 45 nm-es technológiára, amely a jelenleg használt 65 nm-es technológiánál kétszer több tranzisztor integrálását teszi lehetővé a szilíciumlapkára. Az Intel a 45 nm-es technológiával egy- és kétlapkás négymagos processzorok bevezetését egyaránt tervezi.