A BenQ bezárja a csődbe jutott korábbi Siemens mobilrészleget

Milkovits Gábor, 2006. október 3. 08:08
A tajvani BenQ bejelentette, hogy csődbe jutott az általa tavaly felvásárolt korábbi Siemens Mobile mobilcég, amelynek neve egy éve BenQ Mobile GmbH.
Ez nem jelenti egyébként azt, hogy a BenQ a Távol-Keleten ne gyártana továbbra is mobilokat, főként speciális okostelefonokat, a németországi üzem bezárása azonban 3000 ember munkahelyét veszélyezteti, egyben pedig egy korábbi fontos piaci szereplő pályafutásának abszolút végét jelenti. A Siemens Mobile, amely az utóbbi években számos fontos innovációs és más fejlesztési területen lemaradt versenytársaitól, igen nehéz pénzügyi helyzetben volt, amikor tavaly eladták a BenQ-nak, ugyanakkor a tajvani vevőtől a többség éppen a cég pozícióinak hosszú távú stabilizációját remélte. Ez azonban nem sikerült, a veszteség a tavalyi 840 millió eurós beruházást követően is elérte a 155 millió eurót az idei első negyedévben. Így aztán Kuen Yao Lee, a BenQ elnöke bejelentette, hogy a BenQ Siemens mobilok ezentúl kizárólag Ázsiában készülnek majd. A tajvani gyártó ugyanis a felvásárlástól számított öt évig jogosult a patinás márkanév használatára.

Németországban sokan a BenQ mellett a Siemens elektronikai órást teszik felelőssé a történtekért, az alkalmazottak egy része pedig szándékos és az eladó fél beleegyezésével végrehajtott csődbevitelre gyanakszik. A Siemens ugyanakkor szóvivője útján közölte, hogy nem érti a BenQ intézkedéseit.