Erőszakos PC-játék ihlette a tizenéves sorozatgyilkost

Genda Csongor Zoltán, 2006. október 4. 07:26
Három brutális módon kivégzett áldozat hozzátartozói a GTA-fejlesztő Take-Two Interactive céget teszik felelőssé a történtekért, és bírósági úton kívánják rendezni az ügyet.
Az eset 2004-ben történt, amikor Új-Mexikóban egy 14 éves fiatalember hidegvérrel lelőtte édesapját, mostohaanyját valamint mostohatestvérét. Az azóta is gyászoló család úgy véli, hogy a fiút az erőszakos játék ihlette tette végrehajtásakor. A rokonok elmondása szerint a gyilkos tizenéves korábban rendkívül sok időt töltött PlayStation-je előtt, a Vice City számítógépes játék társaságában. Az elkövetőt a mészárlás után rögtön őrizetbe vette a rendőrség, akit 21 éves koráig egy fiatalkorúak számára fenntartott javítóintézetben tartanak fogva. A rokonokat a civiljogi perben Jack Thompson képviseli, aki ádáz ellensége a GTA-hoz hasonló erőszakos játékoknak. A család nem kevesebb mint 600 millió dollár kártérítést követel a Take-Two fejlesztőcégtől.

Pár héttel ezelőtt szintén a GTA-val hozták összefüggésbe Kanadában egy helyi autótolvaj tetteit, akit azóta letartóztattak a hatóságok.