A román vidéki települések egy tizedét informatizálják

forrás Prim Online, 2006. október 5. 19:24
A román Távközlési és Informatikai Minisztérium szétküldte az alapdokumentációs csomagot a vidéki települések önkormányzatainak, amely alapján részt vehetnek a Tudásalapú Gazdaság elnevezésű minisztériumi programban, amely a legnagyobb ilyen jellegű projektje a tárcának.
1436 település vezetése kapja meg a dokumentációt, ez alapján pályázhatnak. „Az űrlapokat a minisztérium juttatta el a polgármesteri hivatalokba, a visszaküldött dokumentumból pedig jól láthatóan körvonalazódik a település jelenlegi helyzete illetve az is, hogy mennyire tudnak jövőképet rajzolni és ebben, hogyan segíthet a Tudásalapú Gazdaság programunk” – nyilatkozta Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter. „Szorgalmazzuk, hogy a kistelepülések is dolgozzanak ki helyi fejlesztési tervet a helységre és az oktatásra vonatkozóan is” – mondta a miniszter.

November 15-ig a polgármesteri hivataloknak vissza kell küldeniük a dokumentációt, majd a minisztérium ez alapján elbírálja a pályázatokat, végül mintegy 200 település vehet részt a programban.

„Az űrlapok kitöltésében a minisztérium folyamatos segítséget nyújt. Célunk az, hogy minden pályázó település egy valós, gyakorlatba ültethető projektet dolgozzon ki, amelyet a későbbiekben hasznosítani tud” – ígérte Nagy Zsolt miniszter.

Várhatóan decemberre befejeződik a pályázatok elbírálása. Ez azt jelenti, hogy a Távközlési és Informatikai Minisztérium a vidéki települések egy tizedét informatizálja.
A Világbank által támogatott Tudásalapú Gazdaság program célja mintegy kétszáz kommunikációs hátránnyal küszködő település önkormányzatának, oktatási és kulturális intézményeinek, vállalkozásainak távközlési infrastruktúra-fejlesztése. Ezeken a településeken kialakítanak egy-egy nyilvános információs központot, ahol a lakosság megismerkedhet és kipróbálhatja a korszerű távközlési és információs technológia által nyújtott lehetőségeket. Ezen kívül számítógép hálózattal lesz felszerelve a polgármesteri hivatal és az iskola.
A Tudásalapú Gazdaság programról a minisztérium 021.407.80.78-as telefonszámán lehet érdeklődni, e-mailben a iulian.manea@mcti.ro címen. Az alapdokumentációs csomag letölthető a www.ecomunitate.ro honlapról.

RMDSZ sajtóanyag