Virtuális börtön a privátkópiák készítőinek

Genda Csongor Zoltán, 2006. október 6. 17:44
A "magáncélra történő másolás nem bűncselekmény" mottóval a zászlajukon német fogyasztóvédők és különböző civil szervezetek online kampányt indítottak a legújabb szerzői jogi tervezet ellen.
A fent említett elvet valló személyek ennek keretén belül egy virtuális börtönbe vonulhatnak, hogy kifejezzék tiltakozásukat a szigorú rendelet ellen, amely szerint elítélhetőek lennének azok a személyek, akik privátkópiákat készítenek. Az online fogdába bárki önkéntesen bevonulhat azáltal, hogy feltölti fényképét az oldalra, és egy rövidke kommentárral megindokolja, hogy miért érzi tisztességtelennek a törvénytervezetet.
"Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy több millió állampolgárt akarnak kalózkodással vádolni. A nem üzleti hanem magáncélból készített másolatok semmiképp sem tekinthetőek jogsértőnek"- véli az egyik tiltakozó.

A VZBV fogyasztóvédő központ azt kéri a parlament ez ügyben döntő testületétől, hogy tanácskozásaik során vegyék figyelembe a fogyasztók érdekeit is. A tervezetben leírtak szerint bűncselekménynek minősülne még a biztonsági kópiák készítése is abban az esetben, ha eközben a másolásvédelmet kellene kikerülni. Ezen kívül sérelmezi még a VZBV azt is, hogy a jövőben az internetszolgáltatóktól lekérhetnék például a médiakonszernek az illegális tartalmakat letöltő személyek adatait is.