Elektronikus kormányzat – hatékony közigazgatás

forrás Prim Online, 2006. október 6. 20:14
Elektronikus kormányzat – hatékony közigazgatás - ezzel a címmel tartotta nyitóelőadását Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter az EU házhoz jön konferenciasorozat negyedik, Marosvásárhelyen zajló rendezvényén. A román Távközlési és Informatikai Minisztérium egyik legfontosabb célkitűzése az e-kormányzat kialakítása, ez irányban az utóbbi időszakban több konkrét lépés is történt, többek között erről számolt be a tárca vezetője.
Az elektronikus kormányzat bevezetése jelentősen átalakítaná és javítaná a közintézmények kapcsolatát az állampolgárokkal, csökkentené a bürokráciát és a költségeket, illetve ezáltal megvalósulhatna a digitális demokrácia – kezdte előadását Nagy Zsolt miniszter. Fontos szempont, hogy hatékony, pontos, átlátható rendszert lehet vele kialakítani, így a lakosság bizalma is nőne az állami intézményekkel szemben.

A jelenlegi helyzetet elemezve Nagy Zsolt elmondta, hogy például a közlekedési bírságok befizetése elviekben már működhetne online, a technikai oldala készen áll, de életbe léptetése azért késik, mert kiderült, hogy a jogi vonatkozásokat is tisztázni kell, ez pedig törvény módosítást igényel. A kormányülések informatikai rendszere is elkészült, ám egyelőre csak a helyszínen elérhetőek az anyagok.

A tárca abban is segíteni kíván, hogy a települések is rendelkezzenek saját honlappal. Nagy Zsolt elmondta, az osztrák e-kormányzatot tekintik modellnek, amely Európában a legsikeresebben tudta életbe léptetni ezt a rendszert. A tárcavezető hozzátette, hogy Calin-Popescu Tăriceanu miniszterelnök hathatós támogatásával itthon is egyre több minisztérium ismeri fel az e-kormányzat előnyeit és kapcsolódik be az előkészületekbe is.

A Távközlési és Informatikai Minisztérium szakmai támogatásával szervezi az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány 2006. október 5-e és 6-a között az EU házhoz jön - IT&C szakkonferenciát Marosvásárhelyen, a Blue Pearl étteremben. Az EU házhoz jön rendezvénysorozat kitűnő alkalom, hogy a magyarországi és hazai érdeklődők feltárják azokat a piaci lehetőségeket, amelyek a további együttműködések alapjául szolgálhatnak.