Az Ericsson 43 Gb/s sebességű optikai átviteli technológiát tesztel

forrás Prim Online, 2006. október 7. 14:16
Az Ericssont DWDM (nagysűrűségű hullámhossz-multiplexálás) optikai technológiáját választotta a Deutsche Telekom vezetékes hálózatokkal foglalkozó üzletága a T-Com Németországban, nagyvárosi és regionális hálózatainak felújításához.
A szerződés értelmében az Ericsson Multihaul WDM megoldását, a Marconi márkájú MHL 3000 berendezést szállítja a Deutsche Telekom szélessávú/vezetékes üzleti egysége, a T-Com számára. A T-Com 2004-ben kezdett el WDM-platformot alkalmazni ún. longhaul megoldásként, most pedig elhatározta, hogy az MHL 3000 Metro megoldás használatával kiterjeszti nagyvárosi és regionális hálózataira is.

Az Ericsson Multihaul WDM-megoldása révén a T-Com képes lesz a növekvő szélessávú igények kielégítésére hatékony, nagysebességű adatátviteli, tárolási, video- és hangszolgáltatások nyújtásával, kiemelkedő sávszélesség-kihasználás és szolgáltatásminőség mellett.

Moduláris architektúrájának köszönhetően az MHL 3000 bármilyen hálózati igényhez alkalmazkodik, a felsőbb rétegektől egészen a maghálózatig, egyetlen, teljes körű optikai átviteli hálózati (OTN) megoldásban. Ezzel csökken a hálózat összetettsége és a tulajdonlás költsége.

A szerződés keretén belül az Ericsson és a T-Com a világon elsőként hajtották végre a következő generációs, 43 Gb/s sebességű optikai átviteli technológia próbaüzemét, 1000 km-es kapcsolaton. Az IP-magútválasztók között 40 Gb/s kapcsolatot lehetővé tevő technológia segítségével a T-Com kiterjesztheti hálózati kapacitását, és így megfelelhet a szélessávú szolgáltatások felhasználásában tapasztalható gyors növekedésnek.

40 Gb/s sebességű optikai átvitel alkalmazása elősegíti a szolgáltatók költséghatékony áttérését nagyobb kapacitású optikai összeköttetésre, meglévő és új infrastruktúrán.

Ez a technológia 40 Gb/s sebességű, nagy távolságra kiterjedő átvitelt tesz lehetővé a meglévő 10 Gb/s DWDM-infrastruktúrán, ráadásul szálpáronként akár 6,4 Tb/s sebességnövekedési potenciált biztosít a szolgáltató számára.

Az Ericsson következő generációs, 43 Gb/s sebességet lehetővé tevő optikai átviteli technológiája a „vissza a nullára” differenciális kvadratúra-fázisbillentyűzés (RZ-DQPSK) nevű új modulációs formátumon alapul. Ez a modulációs formátum nagy mértékű robusztusságot biztosít a PMD-vel (polarizációs módusú diszperzió) szemben.