A Canon az IXUS tízéves születésnapját ünnepli

forrás Prim Online, 2006. október 7. 16:02
A Canon idén ünnepli az IXUS tizedik születésnapját, egy olyan fényképezőgépét, amely újradefiniálta a kompakt fényképezőgépek piacát. A születését követő évtizednyi innováció bebizonyította, hogy az IXUS az egyik legnagyobb sikertörténet a modern elektronikai berendezések világában, hiszen a Canon idáig több, mint 33 millió darabot adott el belőle.
Az eredeti IXUS Advanced Photo System (APS) fényképezőgép megjelenése azonnal elnyerte a vásárlók tetszését. A rozsdamentes acél vázzal és Yasushi Shiotani egyedi “négyzet és kör” stílusú formatervezésével az IXUS a funkció mellé bevezette az egyéni formákat is. A forgalomba hozatala után már 30%-os piaci részesedéssel büszkélkedhetett, később pedig az APS fényképezőgépek között a legsikeresebb lett. Összesen 10,5 millió darab APS-alapú gépet vásároltak szerte a világon.
Az IXUS formáival és megjelenésével sok más hasonló gép megjelenését inspirálta, és úttörő szerepet játszott egy teljesen új fényképezőgép-kategória megjelenésében.

Az összehasonlíthatatlan IXUS

Az első IXUS négy alapvető formatervezési alapelvét örökölte az elmúlt tíz év 44 modellje:

Négyzet és kör: Több, mint 100 vázlat eredményeként Shiotani-féle négyzet és kör koncepció azt a könnyedséget és egyszerűséget, valamint esztétikumot fejezi ki, amely az új IXUS márka védjegye is lett. A négyzet és kör stílus az IXUS modelleket azonnal felismerhetővé tette, és teszi a mai napig.
Divatos ékszer: Már az első IXUS modellt is úgy tervezték, hogy fényképezési eszközként  stíluselemmé is válhasson. Divatos tartozék formájában ékszerként viselték nyakba akasztva, és ez a lehetőség a mai modellek sajátja is.
Modern alapanyagok: A formatervezésen kívül hangsúlyt fektettek a váz alapanyagára is. A rozsdamentes acél újfajta bevonatot kapott, amely luxuscikkek minőségi megjelenését kölcsönözte a gépnek. Az IXUS fényképezőgépek azóta is a legkorszerűbb anyagokból készülnek, a legújabb modell, a Digital IXUS 900 Ti például titánötvözetből.
A legmodernebb technológia: A Canon első IXUS modellje a legkisebb volt a piacon, így a fejlett mérnöki tervezés és modern technológia legnagyobb vívmányának tekintették. Innovációk sorát indította el, amelyek az elmúlt tíz évben mind az első modell alapvető tulajdonságaira építettek.

A Digital IXUS

A Canon 2000-ben vezette be az IXUS koncepcióját a digitális fényképezés területére. A tervezőcsoport 50%-kal csökkentette a lencserendszer és az alapvető műszaki részegységek méretét, hogy elférjenek az eredeti APS-alapú IXUS-méretű váz belsejében. Indulásakor a Digital IXUS volt a világ legkisebb és legkönnyebb digitális fényképezőgépe. Több, mint 800000 darabot adtak el belőle világszerte, így a modell biztosította a Canon piacvezető szerepét. Azóta jóval több, mint 22 millióan vásároltak Digital IXUS fényképezőgépet a világon. Az eddigi legsikeresebb modell a Digital IXUS 50, amelyből több, mint kétmillió darabot vásároltak.

Ma is az eredeti

Az IXUS ma is megtartja eredetiségét, az 1996-os modellhez hasonlóan. A legújabb modellek is tartalmaznak olyan újításokat, amelyek elsők a maguk nemében.
Az új titánburkolatú Digital IXUS 900 Ti elsőként tartalmaz 10 megapixeles képérzékelőt. A divatos Digital IXUS 850 IS képstabilizátorral ellátott nagylátószögű objektívet biztosít a stílusorientált felhasználónak. A Digital IXUS zoom pedig a Canon első kifejezetten partikra tervezett fényképezőgépe, amely 7,1 megapixeles képérzékelőt tartalmaz ugyanabban a kicsi fémvázban, amely az elődjének, a Digital IXUS i zoom-nak is a sajátja.

A tervezők

Yasushi Shiotani – IXUS, 1996
Yasushi Shiotani a Tsukuba Egyetemen tanult, majd rögtön ezután a Canon-nál kezdett dolgozni. A cégnél töltött nyolc év után a Canon kiküldte a 30 éves Shiotani-t az olasz Domus Akadémiára. A nemzetközi tervezőcsapattal töltött intenzív képzés után Shiotani visszatért Japánba, és tapasztalatai segítségével megtervezte az első IXUS fényképezőgépet.

Seiichi Omino – Digital IXUS, 2000
Mivel az elektronikai berendezések egyre bonyolultabbá válnak, Omino tervezési koncepciója arra fókuszál, hogyan lehet minél sikeresebben áthidalni a technológia és a felhasználó közötti szakadékot. Az első digitális IXUS modellen kívül tervezett írógépeket, faxgépeket, távcsöveket és más digitális fényképezőgépeket is.