Egységes gazdasági informatikai rendszer a Debreceni Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 11. 09:04
A nagy felsőoktatási intézmények fejlődése alapvetően függ a működési folyamatok újraszervezésétől, mindenekelőtt a minőségközpontúság támogatása érdekében - jelentette ki Nagy János egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem (DE) rektora kedden sajtótájékoztatón a városban.
Elmondta: a DE a gazdasági működéséhez szükséges stratégiák és folyamatok optimalizálása érdekében, a magas színvonalú, hatékony és eredményes működés elérése céljából olyan reformot hajtott végre, amelynek következtében az eddig több rendszerben végzett tevékenységeket automatizálta és összevonta.

E célok megvalósításának az eszköze az úgynevezett SAP gazdasági informatikai rendszer bevezetése volt, amely - a rektor szerint - sikertörténet az egyetem életében.

Az intézmény idei első féléves beszámolóját a szaktárcának már a SAP-rendszerből nyert adatok alapján állították össze - mondta.

Harsányiné Séllyei Ágnes, a DE gazdasági főigazgatója hozzátette: az új rendszer bevezetése alapvető változásokat hozott az integrált egyetem decentralizáltan működő gazdasági igazgatóságainak életében.

Felsorolása szerint átdolgozták a gazdasági adminisztráció, a beszerzés és a kontrolling folyamatait. Mindezekhez segítséget nyújtott az a humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretében elnyert projekt, amelyről kedden országos konferenciát rendeztek a Debreceni Egyetemen.

Nagy János a projekt kapcsán megjegyezte: az új rendszerbe egyszer kell adatokat bevinni, s a program azt átlátható, ellenőrizhető módon dolgozza fel. A SAP bevezetésével megszűntették az egyetem számviteli osztályát, így az új módszer megtakarításokkal is jár.

Hozzátette: a rendszert folyamatosan bővítik, s hamarosan az is lehetővé válik, hogy pontos kimutatással rendelkezzenek arról, egy-egy hallgató képzése mennyibe kerül. Ezen túlmenően olyan nyilvántartást is készítenek a rendszerrel, hogy a Debreceni Egyetemen végzett hallgatók milyen arányban tudnak képzettségüknek megfelelően elhelyezkedni a munkaerőpiacon - közölte a DE rektora.