2000 dolgozót bocsát el az AMD-ATI

Milkovits Gábor, 2006. október 12. 21:01
Az AMD-ATI egyesült vállalat részéről bejelentették, hogy takarékossági okokból mintegy kétezer dolgozótól válnak meg a közeljövőben.
Az elbocsátások az ATI mintegy 1200, az AMD-nek pedig kb. 800 munkavállalóját érintik. A többségüket az összevonásra kerülő kereskedelmi, PR és marketing-részlegektől küldik el, azonban az intézkedések szoftverfejlesztőket is érintenek. Pontos részletek ugyan még nem láttak napvilágot, de korábbi sajtóértesülések alapján szinte biztosra vehető, hogy az első ilyen áldozatok a megszűnésre ítélt AIW ATI-részleg dolgozói lesznek. Az AMD eredeti fejlesztőcsapata valószínűleg érintetlen marad, mivel már így is elég karcsú, ami részben oka is a cég sikerének a túlfoglalkoztatással küzdő Intel-lel szemben.

Az AMD szeptember végén 5,4 milliárd dollárért (4,3 milliárd euró) vásárolta meg az ATI-t. Az ügylet révén az AMD közvetlen hozzáférést nyert az ATI grafikus áramkör-technológiájához, amely folyamatosan növekvő szerepre tesz szert a nagy teljesítményű számítógépekben, a videojáték-konzolokban és más szórakoztatóelektronikai cikkekben. Az ATI a grafikus csipek mellett processzorokhoz való lapkakészleteket is forgalmaz. Ezeket felhasználva az AMD a jövőben a különálló processzorok mellett, az Intel Centrinóhoz hasonlóan, teljes platformokat is fejleszthet és forgalmazhat majd.