Megjelent az OpenOffice.org 2.0.4 magyar változata

forrás Prim Online, 2006. október 16. 09:04
Az OpenOffice.org Közösség és az FSF.hu Alapítvány bejelentette az OpenOffice.org irodai programcsomag legújabb, 2.0.4-es verzióját. A programcsomag Windows és Linux változata letölthető a http://hu.openoffice.org címről.
OpenOffice.org 2.0.4 – szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutatókészítő alkalmazás és még sok egyéb…

Az OpenOffice.org 2.0.4 egy nyílt forráskódú, ingyenes, nagy tudású irodai programcsomag, amely kiválóan alkalmas szövegszerkesztési, táblázatkezelési, bemutatókészítési, adatbázis-kezelési és rajzolási feladatok megvalósítására számos operációs rendszer alatt. A programcsomag a kor igényeinek megfelelő eszköz, amelynek működése nagymértékben hasonlít a kereskedelmi forgalomban lévő hasonló célú programcsomagokhoz. De azokkal ellentétben, az OpenOffice.org teljesen ingyenes és szabadon használható tetszőleges számú számítógépen, bármilyen célra, magánszemélyek és vállalkozások esetében egyaránt.
Az OpenOffice.org fejlesztését a Sun Microsystems végzi több céggel és az OpenOffice.org önkéntes közösségével együttműködve. Magyarországon a honosítást és fejlesztést az FSF.hu Alapítvány koordinálja a Sun Microsystems Magyarországgal karöltve, szintén az önkéntes közösség segítségével. Az OpenOffice.org technikai támogatása önkéntes, közösség alapú és nem garantált.

Újdonságok az OpenOffice.org 2.0.4 verziójában

Általános hibajavítások és teljesítménynövelés
Biztonsági és titkosítási lehetőségek bevezetése a PDF kimenetben
Nagyobb kompatibilitás (Calc HTML importálás fejlesztése; a tudományos szövegszerkesztésben népszerű LaTeX formátum támogatása a Writerben; a KDE grafikus felület rendszerbeállításainak átvétele Linux és egyéb operációs rendszerek alatt; WordPerfect dokumentumok importálásának és exportálásának javítása)
Kiemelt támogatás a kiegészítések fejlesztőinek (például a függőségi viszonyok, frissítések vagy a sablonok kezelésében)Még több nyelv támogatása
A fejlesztések, javítások részletes listája elérhető a következő linken:
(http://development.openoffice.org/releases/2.0.4.html)

Az OpenOffice.org 2.0.4 magyar változata

Miért érdemes az FSF.hu által készített verziót használni? Ez a verzió az alábbi fontosabb javításokat és fejlesztéseket tartalmazza:

Pontosabb helyesírás-ellenőrzés
Bár a hivatalos OpenOffice.org helyesírás-ellenőrzője már a magyar fejlesztésű Hunspell helyesírás-ellenőrző lett, a folyamatosan fejlesztett Magyar Ispell helyesírási szótár legújabb változatát biztosan csak az FSF.hu által készített verzió tartalmazza. Így tovább javul a program – egyébként kiváló – magyar helyesírás-ellenőrzése.
Magyar betűkészletek kényelmes kiválasztása
Ha nincs kijelölve szöveg, akkor a betűkiválasztó panelen az „árvíztűrő tükörfúrógép” vagy a „külvízen úszó szárazjégtörő kisjármű” szöveg jelenik meg. Mindkettő tartalmazza a magyar ábécé összes ékezetes betűjét, ezzel is segítve a megfelelő betűkészlet kiválasztását.
Pontosabb magyar elválasztás
A folyamatosan fejlesztett magyar elválasztási adatbázis legújabb változatát tartalmazza a magyar OpenOffice.org 2.0-s változata.
Javított képaláírás
A magyar verzióban a hazai konvenciókhoz van alakítva a képaláírás. A hivatalosban így néz ki: "Ábra 1: Ez egy ábra", a javított változat: "1. ábra: Ez egy ábra".
Javított HTML-export
A hivatalos verzió nem kezeli tökéletesen a HTML-állományok ékezetes karaktereinek exportálását. Az FSF.hu verzióban ez tökéletes.
A "--" jelek megfelelő cseréje
A program a hivatalos verzióban a "--" jeleket kvirtmínuszra cseréli szavakon belül, amit a magyarban nem használunk. A javított változat "--" esetén gondolatjelet (nagykötőjelet), "---" esetén pedig kvirtmínuszt helyettesít.
Szebb, kiegyenlítettebb íráskép
A program a betűkészletek egalizálási adatait automatikusan használja.
Néhány angol, nem honosítható szöveg javítása
Néhány üzenet nem honosítható a program által biztosított módszerekkel, ezt az FSF.hu verzió megoldja.
Javított PostScript kimenet
Javítás, amely arra utasítja a PostScript meghajtót, hogy ne helyettesítse be a betűkészleteket. Ezzel kizár egy hibalehetőséget, amely korábban azt okozta, hogy az ékezetes betűk helyén négyzetek vagy kérdőjelek jelentek meg.