Tipikus internet-függő a 30-as művelt férfi

Genda Csongor Zoltán, 2006. október 18. 18:23
Egy friss felmérés szerint az amerikai állampolgároknak hozzávetőlegesen a nyolcada internet-függőségben szenved. A kaliforniai Stanford egyetem pszichológusai több mint 2500 nagykorút kérdeztek meg internetes szokásaikról, végül pedig megállapították, hogy azok 14%-án megmutatkoznak a szenvedélybetegség tünetei.
A kutatók szerint ezek a személyek a mindennapi valóságos problémák elől próbálnak meg elmenekülni akárcsak az alkoholisták vagy kábítószeresek, azonban ők inkább a világhálót választják menedékül mintsem az italt vagy a narkotikumokat. A megkérdezetteknek a 13,7%-a azt nyilatkozta, hogy nehezen viselik, ha esetleg napokon keresztül nem tudnak csatlakozni az internetre, 6%-uk pedig beismerte, hogy személyes kapcsolataik is megromlottak amiatt, mert ők túl sok időt töltenek szörföléssel.

Elias Aboujaoude, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a legfőbb problémát már nem is a pornográf oldalak jelentik, mivel ugyanolyan nagy kedvvel látogatják a felhasználók a cset-szobákat, aukciós oldalakat és a blogokat is. Szerinte nagyobb figyelmet kellene fordítson az orvostudomány eme újonnan fejét felütő jelenségre is, ugyanis az internetfüggőség nem csupán a személyes kapcsolatokat mérgezheti meg, hanem az egyének munkateljesítményére is hatással lehet. Ez leginkább akkor következhet be, ha az illető szenvedélybeteg számítógépes munkát végez.

A tanulmány készítői megpróbáltak képet alkotni arról, hogy milyen is lehet egy tipikus internet-függő, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez a probléma a harmincas éveiben járó felsőfokú végzettséggel rendelkező férfiakat érinti leginkább.