Iránban betiltották a szélessávú internetet

Milkovits Gábor, 2006. október 19. 07:45
A nyugati befolyás elleni harc újabb lépéseként az iráni kormány betiltotta a szélessávú internet-szolgáltatást az 1979 óta iszlámista kormányzás alatt álló országban.
A Mahmúd Ahmedinezsád elnökké választása óta egyre inkább bekeményítő hatalom legújabb célpontja az internet, ahonnan a hivatalos indoklás szerint a hagyományos iráni iszlám kultúrára veszélyes tartalmakat tölthetnek le az ország polgárai. Ennél alighanem fontosabb, hogy a korlátozás megnehezíti a más politikai véleményt vallók számára blogok és más weboldalak szerkesztését, illetve fenntartását, ami egyébként fontos eszköze lehetne az ellenzéki politikai csoportoknak. Az iráni vezetés most 128 kilobit/s-ban maximálta a szolgáltatók által kínálható internet-csomagok lehetséges sebességét – az ilyen típusú korlátozás nyilvánvalóan olcsóbb, mint a Kínában alkalmazott széleskörű cenzúra, Iránnak ráadásul utóbbihoz nem is lenne meg a megfelelő technológiai háttere. A 66 millió lakosú közép-keleti országban jelenleg becslések szerint mintegy 5 millió internet-felhasználó található. A lépést tudósok és szolgáltatók mellett parlamenti képviselők is támadták, mondván, hogy az országnak szüksége van a nagysebességű internetre az egészséges gazdasági és tudományos fejlődéshez. A tiltakozók egy több mint ezer aláírást tartalmazó petíciót terveznek benyújtani Ahmedinezsád elnöknek.

Az internet korlátozása több más, mostanában hozott intézkedés láncolatába illeszkedik: a fő reformpárti lapot, a Shargh-ot például a múlt hónapban betiltották, a rendőrség pedig több ezer műholdvevő antennát szereltetett le szintén a közelmúltban.