Nemzetközi HighTech vásár Kínában magyar részvétellel

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 19. 08:15
Hat magyar vállalat részvételével rendezték meg október 15. és 17. között a 8. Nemzetközi HighTech Vásárt a Hongkong tőszomszédságában lévő Shenzhen városában - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).
Az idei rendezvényen a világ szinte valamennyi jelentős IT cége, köztük 6 magyar vállalat, a Graphisoft, az Universal Grid Systems, az E-Group, a Freesoft és az InnoCenter is kiállított a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával.

A dél-kínai ipari övezet növekvő jelentőségét mutatja, hogy a hivatalos megnyitón 16 ország szakminisztere vett részt. Magyarországot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium  és a Pekingi Magyar Nagykövetség vezető munkatársai képviselték - áll a közleményben.

A vásár ideje alatt a gazdasági tárca által támogatott HTEC program közreműködésével két üzleti szerződést írtak alá az Universal Grid Systems és az E-Group vezetői kínai partnereikkel. Az UGS egy új hazai fejlesztésű grid eljárás kínai piaci értékesítéséről állapodott meg, míg az E-Group által kifejlesztett információ védelmi software-t a 12 milliós Shenzhen város önkormányzata vette meg. Mindkét szerződés ünnepélyes aláírásán részt vett a város polgármestere és több vezetője.

Ugyancsak a kiállítás idején írta alá a Kínai Virtuális Egyetemek hálózatába való belépésről szóló nyilatkozatot a BME és a Miskolci Egyetem. A közlemény szerint a két magyar egyetem belépésével megnyíltak a kapuk a magyar kutatók előtt, hogy bekapcsolódhassanak a kínai egyetemek High Tech kutatásaiba, amelyre a kínai kormány 150 millió dollárnyi forrást biztosít a következő 3 évben. Az egyetemi együttműködés aláírási ünnepségén 40 kínai egyetem rektora vett részt. A magyar felet Zrinyi Miklós, a BME rektor-helyettese képviselte.